Tippek, hogy visszatalálj az olvasás öröméhez!

Túl elfoglalt vagy? Elvonja a figyelmedet a telefonod állandó jelenléte? Ha az életedben túl hangsúlyossá válik a közösségi média vagy egyéb zavaró tényezők, nehéz, de nem lehetetlen feladat, hogy visszatalálj a könyvekhez.

Új lehetőségek, régi szándék
2019-ben már nem csak a nyomtatott könyvek jelentik az egyetlen kikapcsolódási lehetőséget, ha nincsen wi-fi elérhetőség a közelben. Vannak különböző Instagram-fiókok, podcastok, továbbá olyan előfizetéses boxok, amelyek az olvasás valamely formáját kínálják fel. Arra is lehetőséged nyílik, hogy észleld a barátaidat, amint csatlakoznak egy könyvklubhoz, vagy hogy gyönyörűen megvilágított „Bookstagram”-képeket posztolj. Az olvasás – ahogy régen is volt – újra menővé válik.

De miért is? Talán ugyanazon okból kifolyólag, amiért megnőtt az érdeklődés az olyan hobbik, mint a kirakós játék vagy a keresztrejtvény iránt: az agyunk jelenleg tele van tömve digitális információkkal, így nem meglepő, hogy visszatérünk a feszültségmentes hobbikhoz. (De ugyanakkor felmegyünk netre beszélgetni róluk.)

A felfokozott információáramlás sokunk koncentrációs képességét tönkretette. Nem diagnosztizált ADHD-sként (figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar) régebben mértéktelen mennyiségben olvastam, mert az agyamnak állandó stimulációra volt szüksége, és még nem volt okostelefonom, ami elvonja a figyelmemet. De amikor az internet része lett az életemnek, az olvasás elvesztette a szerepét, és a húszas éveim elején egy év is eltelt úgy, hogy nem olvastam egyetlen könyvet sem. De azzal, hogy tudatosan törekszem az olvasásra – beismerem, hogy részben az Instagram ajánlásainak is köszönhetően –, hetente legalább egy könyvet elfogyasztok.
 
Nem mondom, hogy könnyű volt. Még mindig leterhelt vagyok, még mindig van ADHD-m és számtalan egyéb zavarom. De szívesen megosztom azt, amit én megtanultam, és ami talán neked is segíthet abban, hogy te is „visszaszeress” az olvasásba, olyan módon, hogy az illeszkedjen jelenlegi, állandó online jelenlétet igénylő világunkhoz.
 
 
 
Tippek pontokba szedve
 
1. Kövesd a könyvajánlókat a közösségi médiában
Ha egy időre eltávolodtál az olvasástól, nehéz lehet eldönteni, hol kezdjed újra. Az is nehéz lehet, hogy egy saját bejáratú online életet alakíts ki magadnak. Ha követed azokat a Instagram-fiókokat, amelyek rendszeresen írnak könyvekről, ötleteket kaphatsz: próbáld meg a „Hónap könyve”, a „Könyvek a metrónál” és a „Strand könyvesboltok” stb. kínálatait, csodálatosan rövid ajánlókkal.

 
2. Olvasd azt, amit igazán akarsz
Ha egy ideje már nem olvastál, akkor nagy lehet a kísértés, hogy magasztos célokat tűzz ki magad elé. Sokunk számára ez irreális, tehát inkább azt javaslom, tedd fel magadnak a következő kérdéseket: vannak-e olyan témák, amelyekről szívesen olvasnék egy nem-fikciós könyvet is? Van-e olyan szerző, akinél már korábban jó tapasztalatokat szereztem, mielőtt más könyve is a kezembe került volna? Van-e olyan kedvencem, akit szívesen újraolvasnék? Amikor nehéznek találok valamit, gyakran büntetem magam azzal, hogy megpróbálom átrágni magam valami keményen, mielőtt engednék magamnak egy 200 oldalas, humoros könyvet, ami csak az élvezetről szól. Ugyanakkor, élvezve egy 200 oldalas könyvet, ami csak úgy repít magával, hozzásegíthet ahhoz, hogy később valami megterhelőbbre koncentráljak.
 
 
3. Iratkozz be egy könyvtárba
Jól láthatóan a könyvtárak haldokolnak, részben azért, mert úgy tűnik, hogy sok ember nem tartja őket valódi opciónak. De ha a pénz nem vet föl téged, és ha megközelíthető egy könyvtár, akkor megérheti. Kaphatsz ajánlásokat, ingyenesen olvashatsz, és feladhatsz igényléseket azokhoz a könyvekhez, amelyekhez nem tudsz hozzáférni. Sokan könyvklubot is alapítanak.

 
4. Készíts olvasmánylistát
Nagyszerű motiváció lehet egy, a realitás talaján mozgó „Tennivalók listája”. Ezt könnyedén összeállíthatod a Goodreads oldalon, ahol rögzítheted, amit olvastál, amit szeretnél, és amit el kell olvasnod. Hozzáadhatsz barátokat is, ami bevezet egy versenyelemet a rendszerbe, egyúttal felelősségre is ösztönöz.

 
5. Próbáld ki a hangoskönyveket
Ha valóban problémád akad az olvasásra való összpontosítással – és ráfordítható időd sincsen –, akkor jó ötlet kipróbálni egy olyan szolgáltatást, mint amilyen az Audible. Persze, az emberek hajlamosak sznob módon viszonyulni a hangoskönyvekhez, pedig nem kellene. Pontosan ugyanahhoz az információhoz hozzájuthatsz, és részt vehetsz az összes beszélgetésben a nyár legnagyszerűbb könyvével kapcsolatban – ráadásul befogadhatod a művet vacsora főzése vagy épp gyaloglás közben is.

 
6. Nem tudsz elmenekülni a telefonodtól? Töltsd fel rá a könyveid!
A munka, a barátok és minden más időtöltés mellett nehéz elképzelni, hogy minden nap találsz időt az olvasásra. Ennek ellenére van rá esélyed. Ingázol? Ha nem vagy rákényszerítve arra, hogy dolgozz útközben, akkor tudsz olvasni. Ebédszünet? Olvass! Vétkes vagyok akkor, ha a közösségi média fiókjain szörfölök, amikor öt percnyi szabadidőm adódik. Éppen olyan könnyű lenne megnyitnom a telefonon a Kindle alkalmazást, mint a Twittert. Az e-könyvek olvasása ugyan költségesebb lehet, mint a használt könyveké – de a telefonos olvasás gyakran az egyetlen lehetőség, amit kivitelezhet az ember.
 
 
 
 
 
Forrás: The Guardian

Ez is érdekelhet:

HÍREK
2018-09-06 10:18:21

52 fontos magyar könyv – Nyáry Krisztián szerint

Tovább
HÍREK
2019-11-21 22:17:45

Megjelent a JCDecaux „Álljon meg egy novellára!” című novelláskötete

Tovább
MINDENNAPI
2020-03-23 09:35:57

8. nap otthon – Paul Hollywood: Kenyér – Reggelire, ebédre, vacsorára

Tovább

Ötletbörze az olvasás mai formáihoz.