Tévéfilm készül Szabó Magda Pilátus című regényéből

Szabó Magda Pilátus című regényét dolgozza fel első készülő tévéfilmjében Dombrovszky Linda rendező. A stáb a napokban a Pest megyei Tökön forgatta le a vidéken játszódó jelenetek egy részét, az NMHH blogjának munkatársai beszélgettek az alkotókkal.

A töki ház megidézi azt a világot, ami a regényben is elénk tárul. / Fotó: mediatanacs.blog.hu

 

A ’60-as évek elején megjelent regény egy anya-lánya kapcsolatot dolgoz fel. A megözvegyült Annát lánya, Iza magához költözteti vidékről a fővárosba. Az elvált orvosnő inkább anyagiakban igyekszik mindent megadni az idős asszonynak, és nem veszi észre, hogy Annának leginkább a lánya társaságára lenne szüksége, és arra, hogy újra hasznosnak érezze magát. A könyvről és az adaptációról a rendezőnő a NMHH újságírójának a következőket mesélte:
„Szabó Magdának csodálatos regényei vannak, gyerekkorom óta vonz valami a világához. Talán annak is van köze ehhez a kötődéshez, hogy mindketten debreceniek vagyunk, a háza nem messze volt a gyerekkori otthonomtól. Régi vágyam volt, hogy valamelyik írásából filmet készítsek, de ez egyáltalán nem egyszerű feladat – Szabó Magda nem adaptálható könnyen. Az időkezelése bonyolult, általában nem egyenes a történetvezetés, sőt, gyakran történet sincs, hanem inkább dialógok és belső hangok – a Pilátus például szinte egy belső monológ. Sokat dolgoztunk Somogyi György és Szélesi Sándor forgatókönyvírókkal a regény átírásán. Elsősorban a szülő-gyermek kapcsolat összetettségét és a generációs szakadék nehézségét akartuk megmutatni az adaptálás során. Ez egy univerzális téma, mindenkihez szól, nem köti meg sem idő, sem tér.”

Anna és Iza szerepében Hámori Ildikót és Györgyi Annát láthatjuk majd képernyőn. Az alkotást pedig 2019. második felében vetíti majd a televízió. Dombrovszky Linda korábban több kisjátékfilmet és egy dokumentumfilmet rendezett. Legutóbbi, Kockaember című munkája eddig több mint nyolcvan fesztiválon szerepel, és harmincnál is több díjat zsebelt be.

 

Forrás, fotó: mediatanacs.blog.hu


vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9786155609084
Megjelenés: 2016-03-02
méret: 200 mm x 140 mm x 200 mm

SZABÓ MAGDA

Tovább
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
SZERINTETEK
2019-01-14 19:00:53

Cixin Liu: A sötét erdő (Háromtest-trilógia 2.)

Tovább
HÍREK
2020-03-26 07:20:05

Kihirdették a 2020-as Libri-díj tízes jelöltlistáját

Tovább

„Szabó Magda nem adaptálható könnyen.” – Tévéfilm készül a Pilátusból.