Te hogy újítanád meg a magyar irodalmat? – Esszépályázat

Hogyan szólíthatók meg a 21. századi olvasók? Miképp lehet hiteles egy szöveg? Az alapvetően átalakult befogadási szokások milyen új műfaji és megformálási módokat követelnek az alkotóktól? Az irodalmi műfajok megújításának lehetőségeiről vár esszéket és tanulmányokat a Kortárs folyóirat szerkesztősége.

Tandori nyomában
Ez év elején távozott közülünk Tandori Dezső, az utóbbi jó pár évtized magyar irodalmának legjelentősebb újítója. Számtalan műfajban kipróbálta tehetségét, ezek közül sokat különböző módon ötvözött, kevert egymással, másokat pedig alapvetően megújított. Alkotói munkássága a verbális megformálási módon túl jelentős mértékben kiterjedt a vizuális területekre is. Rá és életművére emlékezve hirdeti meg a Kortárs folyóirat szerkesztősége ezt a pályázatot, amelyben arra keresik a választ, hogy a 21. század elejére alapvetően átalakult befogadási szokások milyen új műfaji és megformálási módokat követelnek az alkotóktól. Miként lehet, illetve szükséges a műfaji, irodalmi szabályokat átalakítani, hogy hiteles és aktuális mű szülessen?
 
Tandori Dezső
 
A feladat
A szerkesztőség olyan esszét vagy tanulmányt vár, amelyben a pályázók leírják, hogy az irodalmi változások milyen újítási lehetőségeket teremtenek meg, illetve kényszerítenek ki az alkotóktól. Nem szükséges Tandoritól választani példákat, bár az ő életműve kiválóan alkalmas a feltett kérdésre való válaszadáshoz, lehet más alkotók pályáját is elemezni, vagy akár a pályázó által választott korpuszt használni.
 
Egyéb tudnivalók
A pályázatnak világos, jól átlátható szerkezetben kell kifejtenie, milyen kihívásoknak, elvárásoknak kell megfelelni az irodalmi műveknek, és részletesen, pontosan le kell írnia, hogy ezeket milyen újításokkal lehet teljesíteni. Eredeti szövegeket várnak, amelyek más nyomtatott vagy online fórumon, lapban még nem jelentek meg.
 
Beküldési határidő: 2019. augusztus 15., csütörtök - 00:00
 
DÍJAZÁS: 1. díj: 150 000 Ft, 2. díj: 100.000 Ft, 3. díj: 50.000 Ft
 
A pályázatokat erre a címre várják. A dokumentumba a pályázók CSAK JELIGÉT írjanak, nevet NE! A jeligék feloldását ide kell küldeni.
 
A zsűri tagjai a Kortárs folyóirat és a Kortárs Online szerkesztői lesznek. A zsűri fenntartja magának a jogot, hogy amennyiben nem érkeznek be megfelelő minőségű pályaművek, a díjakat nem osztja ki.
 
A pályázatot kiíró szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a beérkezett pályaművek közül az arra érdemesítetteket a Kortárs folyóiratban, illetve a Kortárs Online-on közzétegye.
 
A pályázat eredményéről a pályázókat 2019. szeptember 20-ig értesítjük, a pályázat hivatalos eredményhirdetésére a Kortárs-díj 2019. évi átadóján kerül sor.
 
Nem pályázhatnak a Kortárs folyóirat, illetve a Kortárs Online szerkesztői és közeli hozzátartozóik.
 
Fotó: Pixabay

TANDORI DEZSő

Tovább
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
SZERINTETEK
2019-01-14 19:00:53

Cixin Liu: A sötét erdő (Háromtest-trilógia 2.)

Tovább
HÍREK
2020-03-26 07:20:05

Kihirdették a 2020-as Libri-díj tízes jelöltlistáját

Tovább

A legjobb szöveg szerzője 150.000 Ft jutalomban részesül.