Takács Zsuzsa költő kapta a Hévíz Irodalmi Díjat

Takács Zsuzsa költő a Hévíz irodalmi folyóiratban tavaly megjelent A Vak Remény gyöngülése című költeményével nyerte el az idei Hévíz Irodalmi Díjat.

A Hévíz irodalmi folyóiratot ez év elejéig hat éven át főszerkesztőként irányító Szálinger Balázs a díj kihirdetésekor –amely egyben a negyedszázados fennállását ünneplő lap kétnapos fesztiváljának megnyitója is volt – már azt elismerésre méltónak nevezte, hogy egy irodalmi folyóirat 25 éven át meg tudott maradni.
Felidézte azt is, hogy az önkormányzat 2013-ban alapította a Hévíz Irodalmi Díjat, amelyet eddig Háy János, Szántó T. Gábor, Kemény István és Bereményi Géza nyert el egy-egy előző évben a folyóiratban megjelent művéért. Takács Zsuzsa költeménye révén először díjaztak verset – fűzte még hozzá, de jelezte azt is, hogy a díjazott betegsége miatt csak egy későbbi időpontban tudja átvenni a kitüntetését.
Papp Gábor, Hévíz polgármestere megemlékezett a rendszerváltás utáni első polgármesterről, Kiss Lajosról, aki a lapot megalapította. A nehézségek és változások mellett az elmúlt hat-nyolc évben „vérfrissítésen” esett át a folyóirat úgy, hogy korábbi szerkesztői mellett megjelent egy „fiatalos, lendületes csapat” új ötletekkel.
Ma már ez a folyóirat a Kárpát-medencén belül az egyik legnépszerűbb irodalmi lap, amely antológiákat is megjelentet, de készített angol nyelvű kiadást is. Hévíz, mint mecénás, ezt az értéket továbbra is meg akarja őrizni – fejtette ki a polgármester.
Az irodalmi díj átadását követően a Hévíz U25 verspályázatot értékelték Fehér Renátó, Szálinger Balázs és Vajna Ádám zsűritagok részvételével, később pedig bemutatták azokat a fiatal költőket is, akiknek indulásában szerepet játszott a folyóirat.
A kétnapos fesztivál szombati eseményei között az első húsz évről beszélget Szálinger Balázs és két korábbi főszerkesztő, Cséby Géza és Szántó Endre. A Hévíz díjasok estjén Háy János, Szántó T. Gábor, Kemény István és Bereményi Géza vesz részt, majd főzéssel egybekötött irodalmi gasztroesttel zárul a negyedszázados irodalmi folyóiratnak szentelt hévízi fesztivál.

 

Forrás: MTI
Fotó: ujforras.hu

 


vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789631436754
Megjelenés: 2018-06-05
méret: 140 mm x 215 mm

TAKÁCS ZSUZSA

Tovább
Ez is érdekelhet:

HÍREK
2018-09-06 10:18:21

52 fontos magyar könyv – Nyáry Krisztián szerint

Tovább
HÍREK
2019-11-29 11:10:22

Babits Mihály életművéről konferencia december elején a PIM-ben

Tovább
INTERJÚ
2020-01-06 16:30:29

Károlyi Csaba kedvenc könyveinek listája

Tovább

Hévíz Irodalmi Díjat kapott Takács Zsuzsa A Vak Remény gyöngülése című költeményéért.