Szponzort keres a Man Booker-díj

18 év után új szponzort keres a Booker-díj, ugyanis a világ egyik legfontosabb irodalmi díját 2002 óta támogató Man Group bejelentette, a jövőben egy, a sokszínűséget népszerűsítő kampányra fognak fókuszálni.

A Man Group vezérigazgatója, Luke Ellis elmondta, „kiváltság” volt, hogy a díj közel két évtizedig a cég nevét viselte. A csoport azonban most úgy döntött, hogy erőforrásait a Paving the Way elnevezésű, sokféleségére és befogadására irányuló kampányára, valamint a Man Charitable Trust elnevezésű – írástudatlanság és a számolástudatlanság felszámolására törekvő – jótékonysági szervezetre fókuszálnak.
Helena Kennedy, a Booker-díj alapítvány elnöke mindehhez csak annyit fűzött hozzá, hogy „A Man Group kiváló és nagylelkű szponzor volt. Támogatásuknak köszönhetően Booker-díjak ma már a világ legjelentősebb irodalmi díjának számítanak." Majd megjegyezte: „Egyszer minden jónak véget kell érnie, és most várjuk, hogy az új támogatónkkal a következő fázisba léphessünk."

A Booker-díjat 1969-ben alapították, és kezdetben csak a brit Nemzetközösség országai és az Ír Köztársaság szerzői nyerhették el. 2014 óta azonban már az amerikai szerzők könyvei is megkaphatják az elismerést. A díj hírnevét öregbíti a Nemzetközi Man-Booker díj, melyet 2005 óta adnak át. Eleinte olyan szerzők vehették át, akinek az életműve elérhető volt angol fordításban, 2015-ben így nyerte el Krasznahorkai László is, azonban 2016-ban változtattak a szabályokon, és azóta az adott évben angol fordításban megjelent legjobb külföldi mű szerzőjének ítélik.

 

Forrás: The Guardian


KRASZNAHORKAI LÁSZLÓ

Tovább

George Saunders

Tovább

Rachel Kushner

Tovább
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
SZERINTETEK
2019-01-14 19:00:53

Cixin Liu: A sötét erdő (Háromtest-trilógia 2.)

Tovább
HÍREK
2020-03-30 16:52:08

Sorsfordító történetek – Novellaíró pályázat

Tovább

Man Csoport nélkül folytatja a Booker-díj.