Szőllősi Mátyásé a legjobb első kötet

A költőként debütáló szerzőnek tavaly jelent meg az Európa Kiadónál első novelláskötete a Váltóáram, mellyel kiérdemelte a Margó Fesztivál díját. A versek és novellák mellett drámát is írt már, sőt fotósként is aktív – 2015-ben elnyerte a Brassaï sajtófotó-pályázat 2. díját portré kategóriában – , idén a Könyvhétre jelent meg Budapest Katalógus című fotóalbuma.

A Váltóáramban található novellákat egy szupernovarobbanás motívuma fűzi egybe, illetve az, hogy a történetekben olyan karaktereket hoz össze, akiknek alapvetően nincs közük egymáshoz. Profi fotográfustól nem meglepő módon történeteiben a filmes elbeszélés eszköztárát mozgósítja. Közelik, snittek és lassítások. Elsősorban hősei belső, lelki folyamataira és külvilágra adott reakcióikra koncentrál. A kamera pásztáz és mindent rögzít. Mintha a szerző ezzel az alapossággal próbálna rávenni bennünket, hogy próbáljuk jobban megérteni egymást és önmagunkat.
A Margó-díjhoz kapcsolódó, Budapest a fiatal tehetségekért program különdíját Holdvilágképűek című könyvéért Tóth Kinga kapta, aki a betegeket és betegséget állította új kötetének középpontjába. A különdíjat a Főváros olyan fiatalok támogatására hozta létre, akik kreatív gondolkodásukkal és egyedi hangvételükkel hiánypótlóak Budapest kulturális életében.
Az idei pályázatra huszonnégy címet neveztek a szerzők és a kiadók, a legjobb háromba Szöllősi mellett Gyurkovics Tamás (Mengele bőröndje – Josef M. két halála) és Pető Péter (Leshatár) kötete jutott.


vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789634055457
Megjelenés: 2016-09-27
méret: 210 mm x 140 mm x 12 mm

Tóth Kinga

Tovább

Szöllősi Mátyás

Tovább
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2018-05-02 11:28:36

Anya csak egy van, könyv viszont számtalan – 9 könyv anyák napjára

Tovább
INTERJÚ
2019-02-13 09:54:37

„Én sem egy tündérmesében cseperedtem” – Interjú Ozsgyáni Mihállyal

Tovább
INTERJÚ
2020-01-06 16:30:29

Károlyi Csaba kedvenc könyveinek listája

Tovább

Legjobb elsőkönyvesek: Szőllősi Mátyás és Tóth Kinga