Szőllősi Mátyásé a legjobb első kötet

A költőként debütáló szerzőnek tavaly jelent meg az Európa Kiadónál első novelláskötete a Váltóáram, mellyel kiérdemelte a Margó Fesztivál díját. A versek és novellák mellett drámát is írt már, sőt fotósként is aktív – 2015-ben elnyerte a Brassaï sajtófotó-pályázat 2. díját portré kategóriában – , idén a Könyvhétre jelent meg Budapest Katalógus című fotóalbuma.

A Váltóáramban található novellákat egy szupernovarobbanás motívuma fűzi egybe, illetve az, hogy a történetekben olyan karaktereket hoz össze, akiknek alapvetően nincs közük egymáshoz. Profi fotográfustól nem meglepő módon történeteiben a filmes elbeszélés eszköztárát mozgósítja. Közelik, snittek és lassítások. Elsősorban hősei belső, lelki folyamataira és külvilágra adott reakcióikra koncentrál. A kamera pásztáz és mindent rögzít. Mintha a szerző ezzel az alapossággal próbálna rávenni bennünket, hogy próbáljuk jobban megérteni egymást és önmagunkat.
A Margó-díjhoz kapcsolódó, Budapest a fiatal tehetségekért program különdíját Holdvilágképűek című könyvéért Tóth Kinga kapta, aki a betegeket és betegséget állította új kötetének középpontjába. A különdíjat a Főváros olyan fiatalok támogatására hozta létre, akik kreatív gondolkodásukkal és egyedi hangvételükkel hiánypótlóak Budapest kulturális életében.
Az idei pályázatra huszonnégy címet neveztek a szerzők és a kiadók, a legjobb háromba Szöllősi mellett Gyurkovics Tamás (Mengele bőröndje – Josef M. két halála) és Pető Péter (Leshatár) kötete jutott.


vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789634055457
Megjelenés: 2016-09-27
méret: 210 mm x 140 mm x 12 mm

Tóth Kinga

Tovább

Szöllősi Mátyás

Tovább
Ez is érdekelhet:

HÍREK
2017-11-21 10:23:05

Máglya a színpadon – a Vígszínház új évadának bemutatói

Tovább
INTERJÚ
2017-11-21 15:04:44

Önismeret minden napra, avagy határidőnapló másképp

Tovább
MINDENNAPI
2018-06-27 09:37:48

Budapest Book Pride – Könyvek homoszexualitásról és LMBTQ emberekről

Tovább

Legjobb elsőkönyvesek: Szőllősi Mátyás és Tóth Kinga