Szoftverek írják majd a jövő regényeit?

Az elmúlt hetekben körbejárta az internetet egy eddig ismeretlen részlet az új Harry Potterből. Két probléma volt csak a szöveggel: az egyik, hogy nem J. K. Rowling írta, hanem a Botnik Studios szoftvere, a másik, hogy képtelenség volt, olykor az egyes mondatokon belül is, bármiféle logikát felfedezni.

A részletet itt olvashatjátok el angolul és itt magyar nyelven.

Nem ez volt az első eset, hogy MI-t hívtak segítségül a programozók, hogy befejezzen egy sorozatot. Fél évvel korábban több helyütt olvashattunk arról, hogy egy programozó, Zack Thoutt az általa fejlesztett mesterséges intelligenciának a Tűz és Jég dala (Trónok harca) befejezetlen hatodik könyvének megírását adta feladatul. A hírt közreadó Motherboard szerint a kísérlet egész jól sikerült. A mondatok nagyrészt olvashatóak, és néhány komoly csavart is produkált a gép, sőt, új karaktereket is teremtett.
A fejlesztők mindkét esetben először megismertették a programmal a forrásszövegeket (eddig megjelent kötetek teljes szövegét), majd ezután parancsot adtak, hogy hasonló stílusban írjon folytatást. Az MI neurális háló segítségével dolgozott, mely a gépi tanulásnak egy olyan változata, amely az emberi agy idegsejtjeinek a működését utánozza. A lényeg, hogy a rendszerbe minél több adatot kell betáplálni, hogy ezeknek a mintáknak az alapján lássa, mit várnak tőle, és ennek megfelelően tudja finomhangolni saját magát.

Bár még messze vagyunk attól, hogy gépek írjanak olyan regényeket, melyekre milliók várnak, 2016-ban a Japán Future University kutatói bejelentették, hogy egy részben mesterséges intelligencia, részben a kutatócsapat által írt novella továbbjutott a Hoshi Shinichi irodalmi díj pályázati kiírásának első fordulóján. Ugyan az alkotás a díjat nem nyerte meg, de az eset jelzi, hogy a mesterséges intelligencia nagyon gyorsan versenyre kelhet az emberi kreativitással.

A csapat elsőként megadta a főszereplő nemét, a cselekményvázlatot, néhány kulcskifejezést, ebből született az írás, amely egy MI-ről szól, aki felhagy az emberek iránti kötelességei teljesítésével, miután felismeri önmaga írói tehetségét.

Talán kevesen tudják, hogy a zene és a festészet terén már komoly előrelépés történt ezügyben, sőt, ez utóbbi esetében  észrevehetetlen a különbség, hogy az adott dalt ember vagy gép írta. A témáról itt olvashattok bővebben, alább pedig meghallgathatjátok a AVIA elnevézű MI szerzeményeit.

 
tovább ►
ISBN: 9789633043912
Megjelenés: 2017-03-28
méret: 235 mm x 160 mm
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2018-05-02 11:28:36

Anya csak egy van, könyv viszont számtalan – 9 könyv anyák napjára

Tovább
INTERJÚ
2019-02-13 09:54:37

„Én sem egy tündérmesében cseperedtem” – Interjú Ozsgyáni Mihállyal

Tovább
INTERJÚ
2020-01-06 16:30:29

Károlyi Csaba kedvenc könyveinek listája

Tovább

Az MI mindenben jobb lesz nálunk...