Szeretnél többet olvasni? – 3 tipp, ami segíthet

Gondolom, már te is szembesültél azzal, hogy az olvasatlan könyvek száma, hiába újévi fogadalom és rendszeres olvasás, nemhogy csökken évről évre, hanem csak egyre nő. Most adunk egy jó tanácsot és három tippet, ami talán segíthet rajtad is.

Minden olvasó polcain tornyosulnak olvasatlan könyvhegyek. / Kép: nothingintherulebook.com

 

Mindenekelőtt egy jó tanács
Minden könyvvásárló embernek, kinek előbb, kinek utóbb szembe kell néznie azzal a ténnyel, hogy vagy szeretteit költözteti ki a lakásból, vagy a könyveinek egy részétől válik meg. Ilyenkor aztán a könyvbolondot ferde szemmel néző hozzátartozók mindenttudón az ember mellé settenkednek, és emlékeztetik arra, hogy ők megmondták, hogy ez lesz, és hogy minek vett meg a múlt héten is két újabb könyvet, amikor már így sem férnek el.
Ilyenkor a finomlelkű könyvmoly megsemmisülten elkezd szelektálni, dobozolni, azonban egy kis idő múlva a visszatérő családtag a kupac tetején csücsülve, mélyen egy könyvbe merülve bukkan rá. Ugyanis a szelektálás jó alkalom arra, hogy előkerüljenek azok a könyvek, amelyek évekig vártak arra, hogy felfedezzék őket.

 

Körübelül tíz százalék

Szóval nem vagy egyedül. Szerintem a legtöbb moly könyvtárának kb. a 10%-a olyan könyvekből áll, amit még nem olvastak. Ezért szerintem a legjobb, ha megbarátkozol ezzel, ami azonban nem jelenti azt, hogy feleslegesen veszed meg minden tizedik könyveket. Amikor épp nincs pénzed újakra, vagy csak böngészed a polcaid, bármikor rábukkanhatsz egy remekműre. Saját tapasztalat, hogy a legjobb könyvélményeket ezek adják.A könyves Sziszüphosz. - Kép: teleread.com

 

Első tipp: Legyen nálad mindig könyv!

Ha viszont ennek ellenére szeretnéd, hogy minél kevesebb olvasatlan könyved legyen otthon, vagy csak egyszerűen szeretnél még többet olvasni, akkor fogadd meg három egyszerű tanácsunkat. Az első pedig az, hogy mindig legyen nálad könyv! Mert így, amikor utazol, barátaidra, orvosra vársz, ebédszüneted van, és adódik pár perced, akár a telefon helyett elő tudod venni, és egy pár oldalt elolvashatsz. Ezzel hihetetlen sok időt nyerhetsz az olvasás ügyének, ráadásul a legelvetemültebb olvasók, amikor már a könyv végéhez közelednek, egy másik kötetet is betesznek a táskájukba, hogy abban a pillanatban, amikor végére érnek egy történetnek, már fejest is ugorhassanak a következőbe.

 

Második tipp: Ami nem okoz élvezetet, azt ne!

Hosszú évekig úgy voltam vele, hogy ha belekezdek egy könyvbe, akkor csakazértis végigolvasom, hiszen lehet, hogy később történik majd valami, ami miatt érdemes végigrágnom magam az egészen. Elárulom, hogy még ma is nehezen hagyok félbe könyvet, de megtanultam, hogy jobban járunk mindketten, a könyv és én is, hogyha nem működik a kémia, akkor inkább hagyjuk egymást. Ne értsetek félre, szeretem, ha kihívást jelent egy mű, ha meg kell dolgozom azért, hogy megértsem, azonban azt ma már nem tűröm, hogy untassanak. Ezért az ilyen könyveket félreteszem egy időre. Szakításunk lehet végleges, de előfordul olykor, hogy valamilyen módon újra kézbe veszem, és befejezem.

 

Harmadik tipp: Okoskütyük vs. könyvek

Rajtakaptad már magad, hogy órákat töltesz a telefonod vagy géped előtt teljesen értelmetlen információkat habzsolva?

Ha igen, te is tudod, hogy ezt az időt egész más elfoglaltsággal akár tartalmassá is tehetted volna. Az egyik ilyen az olvasás. Például sokan elalvás előtt a telefonukat görgetik, válaszolnak egy-két üzenetre, beleolvasnak ebbe-abba vagy tévét néznek. Kutatók szerint ezzel sokat rontanak az alvásuk minőségén. Jobban tennék, ha elalvás előtt inkább könyvet olvasnának. De sokszor még a mellékhelyiségbe is telefont viszünk magunkkal. Miért ne vihetnénk oda is könyvet?
Tehát a tippünk nem más, mint hogy amikor előveszed a telefonod, mindig jusson eszedbe, hogy akár olvashatnál is. Ha ilyenkor mégis a telefont választod, bizonyára jó okod van rá.

 

HÁP
Borító: David Wiesner


Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
INTERJÚ
2019-12-17 18:25:38

Finy Petra karácsonyi könyvajánlója

Tovább
HÍREK
2023-02-09 19:18:05

Jane Austen - Emma

Tovább

Mit kezdjünk a szobánkban tornyosuló könyvhegyekkel?