Szépen megfér egymás mellett a magas- és a popkultúra

Tíz helyszínen több mint hetven programmal várták szombat éjszaka a könyvek szerelmeseit az Olvasás Éjszakáján. A programsorozatot a Supka Géza Alapítvány idén már ötödik alkalommal rendezte meg Budapesten, Székesfehérvárott, Debrecenben, Pécsett és Szegeden. Kollégánk fővárosi helyszíneken, a Fókusz Könyvesboltban és a Magvető Caféban járt.

Eső, könyvszag és rengeteg program. A színpadokon félóránként váltották egymást a meghívottak. Míg a kávézóban Csapody Kinga látta el a háziasszonyi teendőket, addig a könyvesbolt galériáján Szabó Tibor Benjámin személye kapcsolta össze a különböző témájú, jellegű és hangulatú eseményeket.


MAGVETŐ CAFÉ

A Magvető Café félhomályában Bognár Péter az analfabétákról és írástudókról mesélt, míg Berg Judit és Szabó Borbála a barátságukról vallott. Megtudhattuk, hogy nemcsak egymás történeteit használják, hanem még ruhaválasztásban is segítik egymást. Turi Tímea és Szegő János a Magvető házatájáról hozott történeteket. Elmesélték, hogy egyszer, amikor  Röhrig Géza a Kiadóban járt, közösen kimentek ebédelni, és még a Teleki téri kofák is megismerték.
Parti Nagy Lajos új verseit olvasta fel, Pataki Éva pedig egy interjúkötet megírásának nehézségeiről és örömeiről beszélt. Csapody Kinga Kemény Istvánt és feleségét, Szirmay Ágit faggatta a család és alkotás viszonyáról, az ismert híradós, Pachmann Péter pedig prózaíróként mutatkozott be. Este tíz óra után Szulák Andrea lépett a pódiumra, aki Csapody Kinga kérdésére elmondta, hogy sosem akart szakácskönyvet írni, csak a körülmények spontán alakulása hozta úgy, hogy lejegyezze receptjeit. Balázsy Panna és Katona Andor a filmipar és a könyvkiadás összefonódásáról beszélgettek.
Az estet az Athenaeum és a Magvető Kiadó szerzőiből összeállt Olvéjsz Band koncertje zárta, ahol a 72 éves Bánó Attila csépelte a dobokat vad elszántsággal, míg Bíró Szabolcs, nagy átéléssel elevenítette fel a rock és blues klasszikusok dalait.


Olvasás Éjszakája 2017

 

FÓKUSZ KÖNYVESBOLT

Horváth Gergely történeti áttekintést adott a hit és a rock kapcsolatáról. A Fiatal Írók Szövetsége három szerzőt hozott el, akik brutálisan szép novellákkal és versekkel borzasztották a hallgatóságot. Szabó Tibor Benjamin, bemutatta a kiadó új szerzőjét Finy Petrát, majd az Athenaeum terveiről és egy vadonatúj kezdeményezésről, az Athenaeum-Klubról beszélt. A következő beszélgetés során a KönyvBár tulajdonosait kérdezték, akik Paulo Coelho új könyvéhez, Az ötödik hegyhez készítettek menüt.
Kelen Károly Emrich Gusztávról és az egykori Athenaeum Kiadó történetéről mesélt. Zsótér Dániel és Michichka László a könyvek és képregények filmes adaptációit elemezte. Az est közös játékkal végződött. Az érdeklődők Selector Emkával Mashup bootleg party-t, Puzsér Róberttel Cards Against Humanity-t, Pachmann Péterrel Heads Up-ot, Virág Emíliával Dixitet, Máramarosi Lilivel Triviát, Hatala Csengével Mystery Murdere Riddle-t játszhattak. Továbbá Oláh Andrea vezetésével tesztelhették magukat, hogy szaglás és tapintás útján vajon milyen valószínűséggel ismernek fel könyveket. Ez utóbbit mi is kipróbáltuk, sajnos nem sok szerencsével.


vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789632936987
Megjelenés: 2017-09-15
méret: 20 mm x 125 mm x 200 mm
vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789632935744
Megjelenés: 2017-09-13
méret: 30 mm x 136 mm x 204 mm
vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789632931111
Megjelenés: 2017-08-28
méret: 18 mm x 115 mm x 195 mm
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
SZERINTETEK
2019-01-14 19:00:53

Cixin Liu: A sötét erdő (Háromtest-trilógia 2.)

Tovább
HÍREK
2020-03-30 16:52:08

Sorsfordító történetek – Novellaíró pályázat

Tovább

Vers, krimi, blues