Susan Sontag írta exférje főművét?

Egy szeptemberben megjelenő életrajz szerint valójában Susan Sontag írta első férje, Philip Rieff híres művét, a pszichoanalízis atyjáról szóló, Freud: The Mind of the Moralist című kötetet. A kötet szerzője Benjamin Moser azt állítja, hogy Sontag nemcsak simán részt vett a kötet összeállításában, hanem valószínűleg annak szerzője, minimum társszerzője volt.

Kamaszszerelem
Sontag mindössze 17 évesen ment hozzá szociológiatanárához, Philip Rieffhez, akivel házassága nyolc évig tartott. A Freud: The Mind of the Moralist című könyv eredeti kéziratában, mely komoly sikert hozott a férfinak, Rieff még külön köszönetét fejezte ki feleségének, ám ezt az 1961-es kiadásból már teljes egészében kihagyta. Ennek oka feltehetőleg válási megállapodásuk volt, melyben Sontag lemondott a szerzői jogáról, hogy cserébe nála maradhasson közös gyerekük, David.

 

 

Plágium?

Benjamin Moser Sontagról szóló életrajzában levéltári adatok és a házaspár ismerőseivel folytatott beszélgetések alapján úgy véli, hogy a kötetet, amely ugyan bizonyos mértékig valóban Rieff kutatásain és jegyzetein alapul, ténylegesen Sontag írta. Többek között amiatt jutott erre a következtetésre, mert Sontag egy barátnője, Minda Rae Amiran arról számolt be, hogy a könyv születésének időszakában „Susan azzal töltötte minden délutánját, hogy újraírja az egészet a nulláról.”

 

 

Az összel megjelenő Benjamin Moser könyv terve.

 

„Bocsáss meg. Kérlek.”

Mindezt Sontag naplói is alátámasztják, sőt, egy magánlevelében is szó esik a szerzői jog kérdéséről, ám a legmeggyőzőbb bizonyíték mégis az, hogy Rieff negyven évvel később egy csomagot küldött egykori feleségének, melyben a könyvet a következő dedikációval látta el:

 

„Susannak, életem szerelmének, a fiam anyjának, ennek a könyvnek a társszerzőjének: bocsáss meg. Kérlek. Philip.”

 

A válás után Sontag karrierje hatalmas lendületet vett, sorra jelentek meg regényei, esszéi, színdarabjai és filmjei, miközben folyamatosan kapta a szakmai elismeréseket is. Moser Clarice Lispectorról írt remek életrajzával vált ismertté szerte a világon, ebben az új, Sontag: Her Life and Work című kötetében az életrajz mellett helyet kapnak Sontag közeli barátaival, ismerőseivel készült interjúi is.

 

 

Forrás: The Guardian
Borítókép: brainpickings.org


Susan Sontag

Tovább
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
SZERINTETEK
2019-01-14 19:00:53

Cixin Liu: A sötét erdő (Háromtest-trilógia 2.)

Tovább
HÍREK
2020-03-30 16:52:08

Sorsfordító történetek – Novellaíró pályázat

Tovább

Susan Sontag első könyvét férje neve alatt adta ki?