Stephen King segít szembenézni a démonainkkal

A Sötét torony, az Az és a Ragyogás szerzője, Stephen King kapja idén a PEN America díjat, mellyel a szervezet azokat az alkotókat ismeri el, akik az elnyomás minden formájával szemben fellépnek, és az emberiesség mellett kiállnak.

2003-ban megkapta az amerikai Nemzeti Könyvdíjat, a világ harmadik legnevesebb írói kitüntetését a Nobel-díj és a Pulitzer-díj után. Akkor több konzervatív kritikus ellenezte azt, hangsúlyozva, hogy King munkássága „nem irodalom”, ugyanakkor többen a védelmére keltek. A jelenlegi kitüntetéssel kapcsolatban azonban nem merülhet fel ilyen vád, hiszen ezt elsősorban közéleti szereplése miatt ítélték neki. Az indoklás szerint King Amerika egyik legnépszerűbb írójaként rendre szót emel a szólásszabadságért és a demokráciáért, és „segít szembenéznünk a démonainkkal – legyen szó táncoló bohócról vagy twittelő elnökről”. King annyit kritizálta Trumpot az utóbbi időben, hogy az elnök letiltotta Twitteren.
Az irodalom szolgálatáért adományozott díjat korábban olyan neves amerikai és brit íróknak ítélték oda, mint Philip Roth, Toni Morrison, Salman Rushdie, Tom Stoppard, J. K. Rowling és Margaret Atwood. King a díját a PEN America 2018-as gáláján, május 22-én, New Yorkban veheti majd át.
 

Forrás: pen.org


Stephen King

Tovább
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
SZERINTETEK
2019-01-14 19:00:53

Cixin Liu: A sötét erdő (Háromtest-trilógia 2.)

Tovább
HÍREK
2020-03-30 16:52:08

Sorsfordító történetek – Novellaíró pályázat

Tovább

Rendre szót emel a szólásszabadságért és a demokráciáért.