Sosem látott képsorok Ady Endre temetéséről

100 évvel ezelőtt, 1919. január 29-én tartották Ady Endre gyászszertartását, melyet a korabeli filmhíradó kamerája örökített meg. Az egyedüliként ismert eredeti kópia az akkori labortechnikai problémák miatt szinte élvezhetetlenül sötét volt, és így került be a mozikban is vetített filmhíradóba. Sokáig úgy lehetett tudni, hogy csak ez a gyenge minőségű anyag maradt az utókorra Ady Endre temetéséről, azonban nemrég előkerült több tekercs ismeretlen eredetű kameranegatív, amelyek közül kettőt közzé is tett a Filmarchívum karácsonyi Filmajándékai között.

 

Az Ady-temetés több darabba szabdalva, különböző helyekről került elő, és láthatók a képanyagba karcolt vágójeleken is. A vágatlanul fennmaradt filmanyagokat egyszerre két operatőr készítette, egyikük a lépcsősor tetején, a másik lejjebb, a tömeget távol tartó öntöttvas kerítésnél állt a Nemzeti Múzeum épülete előtt.
A filmanyagban fennmaradtak olyan apró részletek is, amelyeket véletlenül rögzített az operatőr. Ilyen például a lépcső északi párkányán álló fényképész alakja, akit a kurblis kamera egy téves mozdulattal mindössze egy filmkockán örökített meg, így róla csak ez az egy állókép maradt fenn.

Az Ady-temetés anyaga mellett Krúdy Gyulát és Kertész Mihályt (Michael Curtiz) megörökítő rövid snittek is előkerültek, melyeket szintén közzétett a Filmarchívum.

 

mindennapkonyv.hu / MTI


tovább ►
ISBN: 9633895898
Megjelenés: 2011-10-04

Ady Endre

Tovább
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
SZERINTETEK
2019-01-14 19:00:53

Cixin Liu: A sötét erdő (Háromtest-trilógia 2.)

Tovább
HÍREK
2020-03-30 16:52:08

Sorsfordító történetek – Novellaíró pályázat

Tovább

Több tekercs ismeretlen eredetű kameranegatívra bukkantak a Filmarchívumban.