Pierre Michon nyerte el idén a Franz Kafka-díjat

Pierre Michon francia író kapta idén a Franz Kafka-díjat. A prágai Franz Kafka Társaság által 19. alkalommal adományozott elismerést Michon kedd délután vette át a prágai óvárosi városháza dísztermében.

A második francia

Michon a második francia irodalmár, aki Kafka-díjat kapott: 2007-ben Yves Bonnefoy költő és esszéírónak ítélték az elismerést.

 

Az 1945-ben született szerző szerda este az óvárosi városházán olvasott fel műveiből, majd beszélgetett az érdeklődőkkel. Michon néhány műve, például a Kisbetűs életek című regény magyarul is olvasható.

 

Egyik méltatója szerint „ezek az apró, rövidke történetek hagiográfiáknak, vagyis szentéletrajzoknak tekinthetőek, ugyanis tele vannak misztikummal és transzcendenciával, ami kiragadja ezeket az ismeretlen embereket a feledésből, és történetüket a realizmus felé emelve egyfajta (szent) példaképekként állnak az olvasóközönség elé”.

 

 

A könyv borítójának részlete.

 

Korábbi kitüntetettek

A Kafka-díjat – egy bronz plakettet, amely Kafka prágai szobrát ábrázolja – korábban olyan irodalmi nagyságok kapták meg, mint Philip Roth vagy a Nobel-díjas Elfriede Jelinek, illetve Harold Pinter. 2003-ban a díjat Nádas Péternek ítélték oda.

 

Az elismerést a prágai székhelyű Franz Kafka Társaság adományozza 2001 óta minden évben olyan íróknak, akiknek munkái minden olvasóhoz szólnak származásra, állampolgárságra, kulturális háttérre való tekintet nélkül. A társaság olyan élő írót tüntet ki, aki műveivel hozzájárult a demokrácia, az egymás iránti tisztelet és a humanizmus elveinek, értékeinek terjesztéséhez.

 

A díjjal járó jutalom

A díj odaítélésének egyik feltétele, hogy a kiválasztott író művei tükrözzék a közép-európai szellemi értékeket, eszmeiséget, de nem kell, hogy a díjazott a régióból származzon.

 

A Franz Kafka-díjjal 10 ezer dolláros (2,95 millió forint) pénzjutalom is jár.

 

 

mti.hu / mindennapkonyv.hu

A fejléckép forrása


vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789636935351
Megjelenés: 2014-09-08
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
HÍREK
2020-03-26 07:20:05

Kihirdették a 2020-as Libri-díj tízes jelöltlistáját

Tovább
HÍREK
2020-03-30 16:52:08

Sorsfordító történetek – Novellaíró pályázat

Tovább

Michon a második francia irodalmár, aki Kafka-díjat kapott.