Ovisnak lenni nem is olyan egyszerű – Finy Petra interjú és gyerekkori fotók

A beszoktatás minden szülő rémálma. Mert bizony ovisnak lenni nem is olyan egyszerű. Szerencsére számtalan beszoktatást segítő mesekönyv áll rendelkezésünkre, melyekkel könnyedén vehetjük csemeténkkel ezt az akadályt. Finy Petra új könyve, az Óvodások kézikönyve kapcsán rövid interjút készítettünk a szerzővel, de megmutatjuk ovis adatlapját, sőt exkluzív gyerekkori fotókat is mutatunk a szerzőről.

Finy Petra tegnap és ma.

 

Az ovisok kézikönyvét már sokan várták, hisz az Iskolások kézikönyve is nagyon népszerű a gyerekek és szüleik körében. A gyerekeid ovis élményei inspiráltak, vagy előbukkantak sajátjaid is?

Többnyire a lányaim ovis élményei, melyeket több helyről gyűjtöttünk be, egy vidéki, Budapest környéki kistelepülés óvodájából, és egy első kerületiből, úgyhogy sokféle élmény ért minket. Ráadásul mindkét lányom másképp szokott be, Emma nagyon korán beszélt, vágyott a társaságra, és jól ismerte a leendő ovis társait, így neki játszi könnyedséggel ment a beszokás, Léna viszont amúgy is bújósabb, kismacskás lányka, így ő többet sírt.

 

Mi a te legkedvesebb ovis emléked?

A városmajori utcai, Kós Károly tervezte óvodában azt szerettem, hogy olyan, mint egy elvarázsolt kastély. Kalandos csigalépcső vezetett fel, és gyönyörű hátsó udvara volt, ami a majori parkra nézett, illetve onnan le lehetett látni a nagyokra: az iskolások egyik udvarára, mert az iskola a szomszéd épületben volt, ahová később jártam. De a legkedvesebb emlékem Karlócai Mariann néni magánóvodájából való, ahová néha én behallgattam. Csodás farsangokat szervezett, remek játékötletei voltak, és varázslatosan bánt a gyerekekkel. Sok régi ovisa mára már nagyszülő, de még visszajár hozzá. Olyan hatalmas szeretetaurájú pedagógus ő, ami manapság ritkaság.

 

Szülőként mit tanácsolnál azoknak, akiknek a csemetéje most kezdi majd az óvodát?

Talán azt, hogy fogadják meg az óvónők tanácsait a beszoktatás során, akik hatalmas rutinnal rendelkeznek, és nem véletlenül javasolnak bizonyos módszereket. Meg persze azt, hogy leginkább a szülői szívükre hallgassanak, mert arra kell a leginkább: akár óvodaválasztásról, akár beszoktatásról van szó, ők ismerik a legjobban a gyereküket. És higgyenek abban, hogy igenis ők tudják a legjobban, mire van igazán  szüksége a csemetéjüknek.

 

 

 Az ovis kislány és az írónő.

 

A könyvről

Az ovikezdés nehéz dolog. Gyereknek és szülőnek egyaránt. Talán néha a szülőknek kicsit nehezebb is, hiszen ez az első elengedési lecke az életünkben. Jól jön ilyenkor egy jó barát. Netán egy könyvbarát.

Az Óvodások kézikönyve ilyesféle barátként működik. Nem oszt tanácsokat, nem okoskodik, szerényen a háttérbe húzódik, mégis biztos támaszként van mellettünk, és a legnehezebb pillanatokban mindig lehet rá számítani. Pont, mint egy plüsskedvencre. A szöveg és a sok színes, szívmelengető rajz részletesen mutatja be a gyerekeknek, milyen is ez a nagy kaland, amit óvodának hívunk. A beiratkozástól kezdve az első ottalvásig, és az új hely megszokásáig. Teszi mindezt szeretettel és humorral, azzal két eszközzel, ami az élet lélekpróbáló helyzeteiben mindig a segítségünkre van.vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789634036418
Megjelenés: 2020-01-07
méret: 196 mm x 196 mm x 6 mm

Finy Petra

Tovább
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2018-09-20 16:35:34

Ne sajnáld, ha rágja, ha tépi, épp olvasni tanul

Tovább
HÍREK
2019-04-05 10:54:58

1,4 millióval több szó: ennyit jelent az esti mese

Tovább
INTERJÚ
2019-12-22 14:38:23

Hidas Judit könyvlistája

Tovább

Gyerekkori képek az ismert meseíróról.