Öt bemutató lesz a hat éves Rózsavölgyiben

Sajtóbemutatóval nyitotta meg az új évadát az immár hat éves Rózsavölgyi Szalon. A 2018/19-es évadban többek közt olyan sztárokkal találkozhat a közönség, mint Alföldi Róbert, Molnár Piroska és Jordán Tamás, Józan László, Ullmann Mónika vagy Gazsó György.

A bemutjató elején felidézték a múlt év sikereit, valamint a legnépszerűbb előadásokat, melyek közül  számos hamarosan jubilálni fog. Az utolsó óra – Alföldi Róberttel és Jordán Tamással – a 200. előadáshoz érkezik, a Mellettem elférsz 70-szer ment eddig, a Romance.com hamarosan eléri a 100. előadását. A Szalonban a múlt évadban összesen 337 előadásra került sor, és több mint 35 ezer jegy kelt el.

Az új művek közül az elsőnek szeptember 14-én kerül sor a bemutatójára. Ekkor fogják először játszani Dicső Dániel rendezésében Mark St. Germain Táncórák című darabját, mely egy autista férfi (Józan László) és egy táncosnő (Ullmann Mónika) történetét beszéli el. A táncost baleset érte, és az orvosok szerint többé nem táncolhat, ugyanakkor az autista fiú elhatározza, hogy megtanul táncolni, és a nőt kéri meg, hogy tanítsa.

 

Józan László és Ulmann Mónika a Táncórák című darabban.


Másfél hónappal később, október 30-án láthatja először a közönség Cyril Gely Diplomácia című drámáját. A darabot Sztarenki Pál rendezte és Alföldi Róbert mellett ő is játssza a főszerepet. A darab 1944-ben Párizsban játszódik, melyet órák múlva elveszítenek a németek. A város főparancsnoka azt a parancsot kapja Hitlertől, hogy robbantson fel mindent. Egy órával azelőtt, hogy kiadná a végzetes parancsot, egy titokzatos svéd diplomata, Nordling jelenik meg Choltitz szobájában váratlanul, hogy meggyőzze és lebeszélje a terv végrehajtásáról. 

Szintén idén, még decemberben, 13-án kerül sor a Szalon egyik nagysikerű darabjának, az Amazonok folytatásának a bemutatójára. Jean-Marie Chevret Amazonok – három év múlva, melyben Martine, Annie és Micky története folytatódik. A történet hasonlóan az első részhez, ezúttal is bővelkedik humorban és fordulatokban. Chevret remekül ért hozzá, hogy egy szellemes vígjáték keretein belül súlyosabb témákat feszegessen, így aki látta az első részt, ezúttal sem fog csalódni. A Rózsavölgyi Szalon pontosan három évre az Amazonok bemutatója után viszi színre a második részt. Az összeszokott hármashoz – Auksz Éva, Györgyi Anna és Náray Erika –, illetve a velük játszó Ozsgyáni Mihályhoz és Héricz Patrihoz csatlakozik Sztarenki Pál.

A tél utolsó napján, jövő évben, február 28-án mutatják be Theresa Rebeck Amivel meg kell küzdenünk című darabját, mely egy amerikai szexuális zaklatásos ügy kapcsán született. Mel a fiatal építész, egy New York-i építészirodában kezd dolgozni, ahol nőként egy férfiak dominálta világba csöppen. Kollégái semmibe veszik, ezért elhatározza, hogy megváltozatja a hely szellemét. Az Amivel meg kell küzdenünk annak ellenére vígjáték, igazi „harapós vígjáték”, hogy azzal is szembesít minket: gyakran öntudatlanul is hozzájárulunk a mindennapi egyenlőtlenséghez.

 

Molnár Piroska és Jordán Tamás a Régimódi komédia című darab olvasópróbáján.

 

Molnár Piroska szerette volna eljátszani a Kései találkozást Jordán Tamással a Rózsavölgyi Szalonban. A Szalon ezért felkérte Morcsányi Gézát, aki újrafordította Alekszej Ny. Arbuzov darabját, és új címet is adott neki: Régimódi komédia. A darab bemutatójára 2019. május végén kerül majd sor, és a rendezői székbe Sándor Pál ül majd.

Alekszej Ny. Arbuzov kétszereplős darabja a tisztességben megőszült professzor és páciense kései találkozásának története. Lírai fordulataival, humoros, szerethetően ironikus jeleneteivel – jutalomjáték a színészeknek.

A Rózsavölgyi Szalon Arts & Café a pesti belváros művészeti központja: hat évvel ezelőtt, 2012. április 11-én, a Költészet Napján nyílt meg. Kezdettől leginkább olyan darabokat tűznek műsorra, amelyek értéket képviselnek a magyar és külföldi irodalomban, s amelyeket még nem mutattak be, vagy színpadi változatban nem kerültek még színre Magyarországon.

 

Forrás: Rózsavölgyi

Fotó: Gordon Eszter

 


Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
SZERINTETEK
2019-01-14 19:00:53

Cixin Liu: A sötét erdő (Háromtest-trilógia 2.)

Tovább
HÍREK
2020-03-26 07:20:05

Kihirdették a 2020-as Libri-díj tízes jelöltlistáját

Tovább

Molnár Piroska, Alföldi Róbert, Jordán Tamás – Megkezdődött az új évad a Rózsavölgyi Szalonban.