Ősszel startol a PesText! – Fesztivál, pályázat, irodalom

A közép-európai irodalom ünnepe lesz a PesText Nemzetközi Irodalmi Fesztivál, melyet szeptember végén rendeznek meg először Budapesten. Az esemény célja, hogy a világirodalmat fókuszba állítsa, illetve a magyar irodalom nemzetközi kapcsolatait erősítse.

100 szerző

Körülbelül 100 szerző érkezik a fesztiválra. Bemutatják a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) V4-es rezidens programjában részt vevő alkotókat, de hívnak vendégeket Ausztriából, Romániából, Szerbiából, Horvátországból, Izraelből, Törökországból, Észak-Macedóniából is. A programok három helyszínen zajlanak majd: az A38-on, a PIM-ben és a Lumen Kávézóban.

 

Közel 100 szerző érkezik a fesztiválra. / Fotó: PesText


Műfordítók

A fesztivál keretében, szeptember 29-én a Lumenben fogják átadni a Műfordítók Egyesülete (MEGY) Jeromos Oroszlánja díját, amelyet a legfordítóbarátabb kiadó kaphat. Ez 2018-ban a Magvető Kiadó volt. A szervezők célja a jövő műfordító generációjának kinevelése, ezért a fesztiválon fiatal fordítók számára workshopot is rendeznek.

 

Inverz
Kollár Árpád, a fesztivál főszervezője szerint:

„itthon is lehet szolgálni a magyar irodalom külföldi népszerűsítésének ügyét, ha Magyarországra invitálunk olyan kiváló szerzőket, akik elősegíthetik ezt az ügyet. A PesText első évében a környező, elsősorban a visegrádi országokra fókuszálunk és meghívunk több nem magyarul író magyar szerzőt, köztük David Szalayt, Terézia Morát, Tibor Fischert és Barabási Albert László hálózatkutatót.”

 

Fotó a sajtótájékoztatóról. / Fotó: PesText

 

Tehetség + network = siker

Pál Dániel Levente, a PIM külügyi és irodalmi exportügyi tanácsadója a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a magyar irodalomban fel kell oldani azt a frusztrációt, téves elképzelést, hogy magyar nyelven alkotó írónak nehéz kijutnia külföldre. Azt is mondta, hogy ehhez a tehetség mellett a kapcsolatok kiépítése is rendkívül fontos, illetve annak ismerete, hogy mi zajlik most a világirodalomban, mi foglalkoztatja a szerzőket.


Pályázat
A PesText idei kiemelt témája a szabadság lesz, ehhez magyar nyelvű pályázatot is hirdetnek Neked mit jelent a szabadság? címmel, melyre július 31-ig lehet jelentkezni. A beküldött írásokból, melyeket erre a címre várnak egy szakmai zsűri választja ki a legjobb tizenegy munkát, majd a fődíjast, a közönségdíjra pedig bárki szavazhat majd a PesText oldalon. Mindkét győztest 200-200 ezer forinttal díjazzák, és a két írást lefordítják angol nyelvre és megjelentetik a fesztiválra megjelenő kiadványban. Műfaji megkötés nincs, de a pályamű terjedelme nem haladhatja meg a 8000 karaktert. A zsűri az értékelési folyamat alatt nem ismeri a művek alkotóinak kilétét, így azokat bekülhetitek saját nevetek vagy álnév alatt is.

 

mindennapkonyv.hu / MTI


Terézia Mora

Tovább

Barabási Albert László

Tovább

Tibor Fischer

Tovább
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
HÍREK
2020-03-26 07:20:05

Kihirdették a 2020-as Libri-díj tízes jelöltlistáját

Tovább
HÍREK
2020-03-30 16:52:08

Sorsfordító történetek – Novellaíró pályázat

Tovább

Új Nemzetközi Irodalmi Fesztivál indul ősszel Budapesten!