Óriási nemzetközi összefogás a Notre-Dame helyreállításáért

Az európai kultúra egyik szimbolikus épületét, a párizsi Notre Dame-ot sújtó hétfői tűzvész nyomán folyamatosan érkeznek az adományok a francia fővárosban.

A pénzgyűjtő akciók keretében több ezer euró adomány gyűlt össze, de a francia milliárdosok is több millió eurót ajánlottak fel a katedrális felújítására. Magyarországról a Mazsihisz indított gyűjtést, a szegedi önkormányzat pedig tízezer eurót küldött a tűzvész utáni állapotok helyrehozására. A Notre-Dame székesegyház évente 13 millió látogatót vonz, a hétfő esti tűzvészt valószínűleg a felújítási munkálatokkal összefüggő baleset, nem pedig szándékos gyújtogatás okozhatta.

A tűzvész nyomán megnövekedett a kereslet Victor Hugo A párizsi Notre-Dame című regénye iránt, mely az Amazon bestsellerlistájára is felkerült. Mialatt még folytak az oltási munkálatok a francia fővárosban, Victor Hugo művének eredeti, francia nyelvű kiadása már a legtöbbet eladott könyvvé vált a webáruházban. A regényből készült Disney-rajzfilmre, A Notre-Dame-i toronyőrre is többen kíváncsiak voltak. A legkedveltebb családi filmek eladási listáján a tíz legtöbbet eladott film közé került.

 

MTI / forbes.hu / magyarnarancs.hu


Victor Hugo

Tovább
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
SZERINTETEK
2019-01-14 19:00:53

Cixin Liu: A sötét erdő (Háromtest-trilógia 2.)

Tovább
HÍREK
2020-03-30 16:52:08

Sorsfordító történetek – Novellaíró pályázat

Tovább

Victor Hugo A párizsi Notre-Dame című regénye felkerült az Amazon bestsellerlistájára.