Online formában követhető a Dalfutár második évada

Három éve jelentkezett először Hajós András zenés műsora, ami a kereskedelmi tévékben megszokott trendekkel ellentétben nem arról szólt, hogy tehetségeket keresnek, legyenek azok popénekesek vagy komolyzenészek, hanem az alkotás folyamatáról.

Alapötlet

A 47 perces műsor alapkoncepciója az, hogy négy zenész úgy rak össze egy dalt a semmiből, hogy az egyes munkafolyamatok alkotói nem tudnak egymásról semmit, azaz a zeneszerző nem tudja, milyen szöveget írnak a dallamra, egyikük sem tudja, ki énekli el, és azt sem, hogy a producer hogyan hangszereli majd meg. Hajós szavaival, „mintha egy újságcikket úgy írnánk négyen, hogy fogalmunk sincs, mit fog megírni a másik, milyen stílusban, és majd a végén egyesítjük az erőinket, kollaboráció rulez.”

 

Ismeretterjesztés és szórakoztatás

A Dalfutár egyik szinten ismeretet terjeszt, hiszen nem mindenki tudja, hogyan születik egy dal, a másikon meg azt mutatja meg, ahogy négy ismeretlen ember egymásra hangolódik, megismeri egymást, és alkot. Hajós, aki a címszereplő Dalfutárt személyesíti meg, egyfajta katalizátora ennek, aki összeszedi az alkotókat és egyiktől a másikig viszi a feladatokat.

 

A terjesztés formája és üteme

A Jeli Andrással közösen kitalált formátummal már korábban akartak valami netes dolgot csinálni, de ki kellett várni, míg lejár a licenszjog, és a TV2 meghosszabbítja vagy visszakerül hozzájuk. Nem így történt, így elváltak a csatorna és a producerek útjai. Aztán egymásra talált a műsor és két szponzor, és lett pénz is, Hajósék meg ismét elkezdhettek dolgozni.

A koncepció marad, négy alkotó rak össze valamit közösen, és közben megismerik egymást. Ami változott, hogy az első évaddal szemben most már nem feltétlenül Hajósnak kellett keresnie a szereplőket, hanem a zenészkollégák jelentkeztek nála.

Az új évadban Lovasi Andrástól Kozma Katán és Dallos Bogin át Kőhalmi Zoltánig, Szakács Gergőig nagyon sok remek zenész megfordul majd. Az epizódokat az alkotók kettészedik, effektíve nyolc, húszperces rész kerül majd fel a netre (az első évadban kb. 40 perces adásokkal dolgoztak) aminek az az oka Hajós szerint, hogy a nézők nem szeretnek egyben negyven perces tartalmakat fogyasztani online. Bár előzetes ütemtervet a szervezők nem tudtak mondani, a tegnapi nap folyamán immár a negyedik csapat dalszerző videója került fel, amelynek szereplői feladatkörök szerint lebontva: Zentai Márk (zeneszerző), Grecsó Krisztián (szövegíró), Bereczki Zoltán (producer) és végül, de nem utolsósorban Lábas Viki (a Margaret Island énekese), aki az egész projektet élővé tette.

 

 

 

Forrás: index.hu / YouTube


GRECSÓ KRISZTIÁN

Tovább
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
SZERINTETEK
2019-01-14 19:00:53

Cixin Liu: A sötét erdő (Háromtest-trilógia 2.)

Tovább
HÍREK
2020-03-26 07:20:05

Kihirdették a 2020-as Libri-díj tízes jelöltlistáját

Tovább

Az internetes zenei műsor negyedik részében szövegíróként Grecsó Krisztián is szerepel.