Önkéntesek olvasnak vakoknak – Bodor Tibor Egyesület

Száz hangoskönyv elkészítését tűzte ki célul a frissen alakult Bodor Tibor Egyesület, melynek elnöke a kiváló színművész unokája, Puskás Kata Szidónia. Az egyesület elnöke nagy lendülettel dolgozik önkéntes csapatával azon, hogy szeptember 5-én száz hangoskönyvvel bővüljön a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének könyvtára. A 2019-es cél viszont már a kétszáz könyv elkészítése lesz.

Az egyesület Helle Maximillian tavalyi kezdeményezése nyomán jött létre (melyről cikkünket itt találod), és tagjai a hangoskönyvtár bővítése mellett célul tűzték ki Bodor Tibor emlékének ápolását, illetve folyamatos kulturális programok szervezését, ahol látók és látássérültek élhetnek át közös élményeket.

 

A Bodor Tibor Egyesület vezetői az ATV stúdiójában.

 

Az első ilyen est Szalóki Ági koncertje lesz, melyre a Turay Ida Színházban kerül sor. A koncert különlegessége, hogy vaksötétben hangzik majd el. A koncert jegybevételét az Egyesület hangoskönyvek készítésére és a Bodor Tibor által felolvasott hangoskönyvek minőségének javítására fordítják.

Az Egyesület eközben továbbra is várja újabb felolvasók jelentkezését. Aki kedvet érez magában, annak nem kell mást tennie, mint Antoine De Saint-Exupéry A Kis Herceg című könyvéből felolvasni a 13. fejezet első másfél oldalát (első mondat: „A negyedik bolygó az üzletemberé volt.” Utolsó mondat: „Semmit. Birtoklom őket.”), majd az elkészült felvételt elküldeni a hangkolcsonzo@gmail.com e-mailcímre. Felolvasók mellett az Egyersületbe várnak olyan személyeket is, akik a háttérmunkáiban tudnak segíteni (vágás, normalizálás, mastering).

 

https://m.blog.hu/sz/szemlelek/image/26240478_205032510070229_3158256812727765390_o.jpg

Bodor Tibor / Fotó: m.blog.hu

 

Bodor Tibor 1921-ben Kiskunhalason született,  pályafutását a szegedi Városi Színházban kezdte. A háború alatt fogságba esett, hadifogoly színjátszók között lépett fel. Játszott Pécsett és Budapesten, gyakran szerepelt pódiumon, és kiváló versmondó volt. Az egyik legszebb hangú színésznek tartották. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán tanított beszédet és versmondást. 2000-ben hunyt el Budapesten.

Színházi munkái mellett rendszeresen játszott játékfilmekben és tévéfilmekben. Ő játszotta a Szomszédok című teleregényben Kenéz elvtársat a nyomda művezetőjét. A Magyar Vakok és Gyengénlátók Szövetsége Hangos könyvtárának egyik legaktívabb felolvasója volt. Pályafutása során közel 9.000 órányi hanganyagot olvasott fel, amelyből a digitalizálás után közel 400 könyv ma is elérhető.

 

mindennapkonyv.hu / femina.hu

Fotó: szinhazszinesz.blogspot.com

 


Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
SZERINTETEK
2019-01-14 19:00:53

Cixin Liu: A sötét erdő (Háromtest-trilógia 2.)

Tovább
HÍREK
2020-03-30 16:52:08

Sorsfordító történetek – Novellaíró pályázat

Tovább

Olvass, hogy mások is olvashassanak.