Olaszország legkisebb könyvtára

Antonio La Cava egy napon fogta magát, és átalakította háromkerekű kisautóját apró mobilkönyvtárrá. Aztán útra kelt, hogy felkeresse azokat a kistelepüléseken élő gyerekeket, akik nem vagy csak ritkán jutnak olvasmányhoz. A nyugdíjas tanító érkezését ma már Dél-Olaszország számtalan kistelepülésén gyerekek százai várják.

La Cava szülei emlékének akart adózni, akik maguk csak az elemi iskola pár osztályát végezték el, ellenben fiúk taníttatását erejükön felül támogatták. Amikor úgy döntött, hogy létrehoz egy mobilkönyvtárat, melyet gyerekkönyvekkel töltött fel, és lakóhelye vonzáskörzetében elkezdte vele járni a falvakat. Főként a szegények lakta területen legtöbbször sem könyvtár, sem könyvesbolt nem üzemel. La Cava autója viszont elhozza a kultúrát a kicsiknek.

 

Videó Antoni La Cava autójáról és útjairól.

 

A egykori tanító még most is jól megérti magát a gyerekekkel, akiknek szívesen olvas fel és segít könyvet választani. A kiválasztott műveket a gyerekek ingyen kölcsönözhetik ki. Mobilkönyvtárában, egy bolgár kislány ötletét alapul véve, létrehozott egy olyan könyvsorozatot is, melyben maguk a gyerek írják le saját történetüket, amit aztán mások elolvashatnak. Ezért mindig van a kocsijában üres füzet, melyben bármelyik olvasója írhat. La Cava remek pedagógus, és egy igazi hős, aki idejét és energiáját nem kímélve mindent megtesz a kultúra és tudás átadásáért. Példaképe lehet bármelyik könyvszerető embernek.

 

mindennapkonyv.hu / this-is-italy.com

Fotó: eurokulture.missouri.edu


Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
SZERINTETEK
2019-01-14 19:00:53

Cixin Liu: A sötét erdő (Háromtest-trilógia 2.)

Tovább
HÍREK
2020-03-30 16:52:08

Sorsfordító történetek – Novellaíró pályázat

Tovább

Kicsiben utazik, nagyot alkot – Antonio La Cava nyugdíjas tanító.