Nyilvános a Libri-díj 10-es listája

A mai napon nyilvánosságra hozták a Libri-díj rövidlistáját, és ezzel elkezdődött a közönségszavazás, melynek keretében május 12-ig adhatjátok le voksotokat az általatok legjobbnak ítélt műre.

Az Aegon-dij rövidlistájához hasonlóan a Libri-díj listájára is hét – bár nem ugyanaz a hét – Magvetős kiadvány került fel. Így összesen nyolc kiadványukat jelölték valamelyik fontos irodalmi díjra, szemben a Jelenkor Kiadó kettő, a Saxum, a Kalligram és a Libri egy-egy címével.

 

Íme a lista:

 

Barabási Albert-László: A képlet (Libri Kiadó) – ismeretterjesztő
Dragomán György: Rendszerújra (Magvető Kiadó) – novellák
Mán-Várhegyi Réka: Mágneshegy (Magvető Kiadó) – regény
Kemény István: Nílus (Magvető Kiadó) – vers
Krusovszky Dénes: Akik már nem leszünk sosem (Magvető Kiadó) – regény
Pintér Béla: Újabb drámák (Saxum Kiadó) – dráma
Simon Márton: Rókák esküvője (Jelenkor Kiadó) – vers
Szilasi László: Luther kutyái (Magvető Kiadó) – regény
Szvoren Edina: Verseim (Magvető Kiadó) – novellák

Takács Zsuzsa: A Vak Remény (Magvető Kiadó) – vers

 

Izgalmas megvizsgálni és összehasonlítani a Libri- és az Aegon-díj listáját. Hét könyv mindkét listán szerepel (Dragomán, Mán-Várhegyi, Kemény, Krusovszky, Simon, Szvoren, Takács), ám míg az Aegon listáján megtaláljuk, addig Tolnai Ottó prózája, a Szeméremékszerek (A két steril pohár), Márton László regénye, a Két obeliszk és Garaczi László legújabb Lemur története, a Hasítás a Librién már nem kapott helyet. Helyettük Szilasi László Luther kutyái című könyve, Pintér Béla legújabb drámakötete, valamint Barabási Albert-László ismeretterjesztő műve, A képlet – A siker egyetemes törvényei került be a legjobb tíz közé.
Mint ahogy arról már a hétvégén beszámoltunk, a mai napon elindul a szavazás, így az olvasók május 12-ig a Libri weboldalán és könyvesboltjaiban, valamint áprilisban a Könyvfesztiválon szavazhatnak a közönségdíjról. A díjátadó ünnepségre május 15-én kerül sor, ahol a zsűri díját és a közönségdíjat is átadják.

 

Fotó: libri.hu

 


Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
SZERINTETEK
2019-01-14 19:00:53

Cixin Liu: A sötét erdő (Háromtest-trilógia 2.)

Tovább
HÍREK
2020-03-30 16:52:08

Sorsfordító történetek – Novellaíró pályázat

Tovább

Három regény, két novelláskötet, három verseskötet, egy dráma és egy ismeretterjesztő mű közül választhatja majd ki a legjobbat a közönség és a zsűri.