New York könyvesboltok nélkül maradhat

A változó olvasási szokások, az egekbe szökő bérleti díjak valamint az Amazon piaci modellje miatt, ahogy a telefonfülkék, lassan eltűnnek New York könyvesboltjai is. 1950-ben 386 könyvesbolt működött Manhattanben, ma már csak 106 nyit ki minden hétköznap.

A New York-i irodalmárok körében egy-egy könyvesbolt bezárása rémületet kelt, sőt olykor olyan akciókra szánják el magukat, mint Lin-Manuel Miranda, aki három társával együtt megvásárolta a válságba került, a város színházbarát közönsége számára fontos Drama Book Shopot, mivel az januárban bejelentette, hogy már nem képes tovább fizetni a megemelkedett bérleti díjat. A bolt jelenleg zárva tart, ugyanis egy olcsóbb üzlethelyiséget keresnek. Miranda egyébként már 2016-ban a bolt megsegítésére sietett, amikor egy csőtörés következtében raktárkészlete jelentős része megsemmisült.
Szintén januárban jelentette be egy másik fontos független könyvesbolt, a Westsider Books, hogy a megemelkedett bérleti díjak miatt bérleti szerződésük lejártakor bezárnak. Válaszul a hűséges ügyfelek megrendeléssel árasztották el a boltot, sőt szerveztek egy támogatási kampányt, amelynek során több mint 50 000 dollár (több mint 14 millió forint) gyűlt össze.

 

A Westsider Books portálja.


A Strand, a város legnagyobb független könyvesboltja, szemben a többi bolttal, saját bolthelyiséggel rendelkezik, de amikor a városi bizottság a közelmúltban javasolta a tizenegyemeletes épület renoválását, pánikhangulat lett urrá a bolt munkatársai körében, ugyanis attól tartanak, hogy a karbantartás költsége megfizethetetlenül drága lenne.

„Csak annyit szeretnék, hogy a város békén hagyjon” – nyilatkozta Nancy Bass Wyden, a bolt tulajdonosa, akinek nagyapja Fred Bass 1927-ben nyitotta meg az üzletet. „Azt mondják, hogy nincs esélyem” – fűzi hozzá Wyden, de nem adja fel, mert ha feladná, nem tudna többé tükörbe nézni. Más bérlőknek is kiadhatná a háromemeletes bolthelyiséget, de sem ezt, sem pedig az ingatlan eladását egyelőre nem tervezi. Támogatóival – köztük Art Spiegelman képregényrajzolóval – folyamatosan küzd, hogy a Strand megmaradhasson ott és annak, ami.
Miközben a város könyvesboltjai ilyen és ehhez hasonló problémákkal küzdenek, addig a világ legnagyobb online könyvesboltjának, az Amazonnak New York városa és New York állami kormánya 3 milliárd dollár állami támogatást ajánlott fel, ha új központot építenek Queensbe. (Az Amazon később a tiltakozások miatt ettől visszalépett.)
A független könyvesboltok több irányból is megszorultak: a magas bérleti díjak mellett képtelenek versenyezni az Amazonnal, amely alacsony árréssel szerzi be a könyveket, így nagyobb kedvezményt is tud adni vevőinek. Az olvasási szokások statisztikáit rendkívül nehéz elemezni, de a rossz hír az, hogy az amerikaiak egyre kevésbé olvasnak. Ez egy tendencia, amely a televízió megjelenésével kezdődött, és úgy tűnik, hogy évtizedről évtizedre felgyorsul.
Egyes szociológusok szerint az olvasás egy elit tevékenységgé fog válni, és a társadalom  speciális csoportjának sajátja lesz, míg a többség ténylegesen visszatér a népoktatás megjelenése előtti tömeges műveletlenség korába. De a legnagyobb bűnös, legalábbis New Yorkban, az emelkedő bérleti díj. Ez különösen fontos a könyvesboltok számára, hiszen alacsony árrés mellett működnek, de nagy helyet igényelnek.
A könyvesboltok mindeddig jól vették az akadályokat, de ha a bérbeadó a korábbi bérleti díj többszörösét kéri, vagy egyszerűen nem hajlandó megújítani a bérleti szerződést, nem tehetnek semmit. Jelenleg készülnek jogszabálytervezetek ennek megakadályozására, de üdvös megoldás még nincs, így lassan egyre több bolt zár be, míg végül Truman Capote, James Baldwin, Edith Wharton és Allen Ginsberg városa könyvesboltok nélkül maradhat.

 

Forrás: TheGuardian

Borítófotó: ordinarygirlextraordinarydreamer

 


Truman Capote

Tovább

GINSBERG, ALLEN

Tovább

Baldwin, James

Tovább
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
SZERINTETEK
2019-01-14 19:00:53

Cixin Liu: A sötét erdő (Háromtest-trilógia 2.)

Tovább
HÍREK
2020-03-30 16:52:08

Sorsfordító történetek – Novellaíró pályázat

Tovább

Truman Capote, James Baldwin, Edith Wharton és Allen Ginsberg városa végül könyvesboltok nélkül marad?