Nemecsek nyomában – Mobilapplikáció A Pál utcai fiúkhoz

Évek óta figyelem a sikerlistákat, és egy cím időről időre mindig visszatér, ez pedig nem más, mint Molnár Ferenc remekműve, A Pál utcai fiúk. Nem véletlen, hogy Ferencváros és Józsefváros vezetősége úgy döntött, hogy mobilapplikációt fejlesztenek a könyv kapcsán, melynek segítségével – akár egy rendhagyó irodalomóra keretében – az olvasók bejárhatják a regény helyszíneit.

„A Pál utcai fiúk olyan, mintha velünk történne, mindannyian szeretnénk a regény hősei bőrébe bújni. A mobilapplikációs sétával a mű történetei, élményei élhetőek újra” – mondta Bácskai János, a IX. kerület polgármestere a Szent-Györgyi Albert Általános Iskolában és Gimnáziumban tartott bemutatón.
Molnár Ferenc 1887 és 1895 között járt a ma Szent-Györgyi Albert nevét viselő intézménybe, amely akkor még református főgimnázium volt, és itteni élményeit sűrítette A Pál utcai fiúkba. Bácskai János úgy fogalmazott, hogy a mobilapplikáció, ez a 21. századi találmány, közelebb hozza az olvasást a mai ifjúsághoz. „A 19-20. század fordulója körül még lóvasút járt az Üllői úton, de a két kerület, Ferencváros és Józsefváros életét akkor és ma sem választotta el semmi, csak a közigazgatás” – tette hozzá.
A mobilapplikáció fejlesztése a 2011-ben indult Guide@Hand Budapest kutatási projekt részeként valósult meg, az MTA SZTAKI eLearning osztálya és a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény fejlesztésében. Márkus Zsolt László, az MTA SZTAKI eLearning osztályvezetője hangsúlyozta, hogy a Guide@Hand Budapesten belül már mintegy 250 hasonló mobilapplikáció, interaktív séta valósult meg.
Gönczi Ambrus, a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény vezetője elmondta, hogy „az interaktív séta tizenhárom látványossághoz kalauzol el minket, valamennyihez rövid ismertető, építészeti leírás kapcsolódik, részletek hangzanak el a regényből, a kor hangulatát visszaadó zenei betétekkel együtt. Hamarosan videóanyag is elérhető lesz”.
Az anyagot archív fotók és az 1969-ben készült, Fábri Zoltán által rendezett játékfilm néhány jelenete is színesíti.
Molnár Ferenc regénye egyike a legismertebb magyar műveknek. Magyar nyelven több mint nyolcvan alkalommal adták ki, számtalan nyelvre lefordították, Albániától Mexikóig, Japántól Norvégiáig szinte minden nagyobb európai, ázsiai és amerikai országban olvasható Boka, Nemecsek és a többi fiú története.

 

mindennapkonyv.hu / MTI

Fotó: animare.hu


vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789634158851
Megjelenés: 2018-02-23
méret: 202 mm x 142 mm x 17 mm

MOLNÁR FERENC

Tovább
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
SZERINTETEK
2019-01-14 19:00:53

Cixin Liu: A sötét erdő (Háromtest-trilógia 2.)

Tovább
HÍREK
2020-03-30 16:52:08

Sorsfordító történetek – Novellaíró pályázat

Tovább

Interaktív séta A Pál utcai fiúkkal.