Nádas Péter kapta idén az Aegon-díjat

A Világló részletek című memoárjáért Nádas Péter vehette át az Aegon Művészeti Díjat. A 3 millió forint összegű díjjal az előző évben magyar nyelven megjelent legkiemelkedőbb szépirodalmi teljesítményt ismerik el.

Az Aegon Művészeti Díj Magyarország legrangosabb, független, legnagyobb pénzjutalommal járó magánalapítású elismerése. 2018-ban közel száz kötetet jelöltek a könyvkiadók – a shortlist a hét fős zsűri szavazatai alapján állt össze. Az idei tízes listán több verskötet és számos női szerző szerepelt. A listán szereplő könyvekből letölthető, tanároknak szóló oktatási segédanyagok készülnek, sőt a Díj középiskolásoknak szóló irodalmi versenyt, fesztiválprogramokat és irodalmi eseményeket is támogat.

A hétfős szakmai zsűri tagjai idén Radnóti Sándor, Angyalosi Gergely, Balajthy Ágnes, Diószegi Endre, Füle Ágnes, Für Anikó és Takács Ferenc voltak.

Nádas Péter díjazott könyve sokműfajú nagypróza: memoár, családregény, történelmi tabló, melyben a felnőtt író néz vissza gyerekkorára. Ideje a szerző életének első 14 éve, mely egyben a magyar történelem egyik legnehezebb időszaka is volt. Az 1300 oldalon áradó szöveget az író emlékképekből építi fel. Ezekből a „világló részletekből” kiindulva először az álomfejtés módszerével fölidézi az eredeti élmény összetevőit, a hangokat, látványokat, szagokat, érzeteket és emóciókat, majd ezek alapján rekonstruálja, hogy mi történt, hol és mikor. A másoktól hallott történeteket elemeikre bontja, hogy kiszűrje belőlük a tudatos vagy tudattalan torzításokat, majd a megtisztított életanyag és a leleplezett torzítások nyomán alkotja újra, hogy mi történt, hol és mikor. Innen pedig koncentrikus körökben halad tovább az okok, körülmények, motívumok, előzmények és következmények felé, míg végül kirajzolódik a történtek jelentése és jelentősége a saját személyes életében és az attól elválaszthatatlan, közös emberi világban.

A díjazottnak járó nettó hárommillió forinton túl az Aegon nemcsak a díjazottnak, hanem a döntősök közé bekerült további kilenc könyvnek is több tízmillió forint értékű média-megjelenést ad, amivel a szerzők, a kiadók, tágabban a kortárs irodalom is csak nyer. A Díj irodalmi műsorral köszönti a díjazottat április 10-én 19 órakor a Katona József Színházban, az estet Máté Gábor rendezi.

 

mindennapkonyv.hu / aegondij.hu


vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789636765620
Megjelenés: 2017-04-07

Nádas Péter

Tovább
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
SZERINTETEK
2019-01-14 19:00:53

Cixin Liu: A sötét erdő (Háromtest-trilógia 2.)

Tovább
HÍREK
2020-03-30 16:52:08

Sorsfordító történetek – Novellaíró pályázat

Tovább

Nádas Péter vehette át a 2018-as Aegon-díjat.