Nádas Péter a legjobb író idén a közönség szerint

Kilencedszer dönthettek a nézők és az olvasók, hogy szerintük kik az adott év legjobbjai a hazai író-, szín- és filmművészek közül, illetve kinek ítélik oda az életműdíjat. A szavazatok alapján idén az év írója Nádas Péter, az év filmrendezője Enyedi Ildikó lett.

A közönség ítélete alapján az év színésze elismerést Schneider Zoltán, a Radnóti Színház színművésze veheti át, az év színésznőjének pedig Huszárik Kata a Maladype Színház tagja bizonyult. A legígéretesebb fiatal tehetség elismerését ifj. Vidnyánszy Attila, a Vígszínház fiatalja érdemelte ki, aki nem csupán játszik, de több előadást is rendezett független alkotótársakkal. Az életműdíjat Piros Ildikó színművésznek ítélték oda a voksolók, akit mostanában leggyakrabban a Turay Ida Színház előadásaiban láthatnak a nézők.

A magánszemélyi kezdeményezésből kinőtt kulturális díj nem jár pénzjutalommal, viszont a közönség elismerése sokat jelent a díjazottaknak, az életműdíjasoknak akár a pálya összegzését, a közönségnek nyújtott évtizedes tevékenység megtérülését biztosítja, a fiatal színművészek mezőnyében pedig a jövő ígéretét és publicitás hoz.

Az Arany Medál-díjat az elmúlt években írók közül Vámos Miklós, Dragomán György, Háy János, Száraz Miklós György és Németh Gábor is megkapta. Életműdíjat többek között a Nemzet Színészei közül Törőcsik Mari, Bodrogi Gyula, Molnár Piroska, valamint Bánsági Ildikó és Márton András vett át. Színészek közül mások mellett Halász Juditot, Martinovics Dorinát, Hámori Gabriellát, Földes Esztert, Básti Julit, Thuróczy Szabolcsot, László Zsoltot, Gálffi Lászlót és Kulka Jánost díjazta a közönség. A legígéretesebb fiatal tehetségnek mások mellett Osváth Juditot, Hartai Petrát, Szabó Erikát találták, míg a filmrendezők közül többek között Szász János, Zomborácz Virág, Fekete Ibolya és Till Attila vette át az elismerést.

Az idei díjak ünnepélyes és műsorral egybekötött átadására a Bethlen Téri Színházban kerül sor december 13-án, szerdán délután 3 órai kezdettel. A díjátadás háziasszonya a tavalyi eseményhez hasonlóan ezúttal is Juhász Anna irodalmár, kulturális menedzser, a néhai Juhász Ferenc Kossuth-díjas költő leánya. Rövid köszöntőt mond Mészáros Márton kulturális újságíró (Népszava, Premier, Filmvilág, Édes Anyanyelvünk, Új Szó), az Arany Medál-díj létrehozója.

Minden elismert díjat kap, amelyet egy „meglepetésvendégtől”, egy csak miatta érkező pályatárstól vesz át. A díjjal oklevél, virágcsokor, valamint az elismert Kovács Nimród Borászat jóvoltából egy palack díjnyertes egri bor jár. A gálán fellép a második nagylemezükkel jelentkező Blahalousiana zenekar énekesnője, Schoblocher Barbara és basszusgitárosa, Jancsó Gábor – önálló akusztikus műsorukkal köszöntik a díjazottakat.

 

Forrás: szinhaz.hu

Fotó: Börcsök Zsófia, szinhaz.hu

 


vásárlás ►tovább ►
ISBN: 5996471003099
Megjelenés: 2017-12-14
vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789636765620
Megjelenés: 2017-04-07

Nádas Péter

Tovább
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
INTERJÚ
2019-12-17 18:25:38

Finy Petra karácsonyi könyvajánlója

Tovább
HÍREK
2023-02-09 19:18:05

Jane Austen - Emma

Tovább

Enyedit és Nádast a közönség is értékeli.