Nádas Péter a legbefolyásosabb

Az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontjában 1993 óta kutatják a magyar politikai, gazdasági és kulturális elitet, és ennek keretében évről évre felállítanak egy úgynevezett kulturális reputációs rangsort, mely a kulturális elit véleményét mutatja meg arról, hogy kik a kortárs magyar kultúra legkiemelkedőbb alakjai. 2017-ben Esterházy Péter volt a legbefolyásosabb, tavaly pedig Nádas Péter a került a lista élére.

A 2018. évi lista Kristóf Luca, az MTA TK Szociológiai Intézet főmunkatársának a Medián Intézet segítségével végzett kutatásának nyomán állt össze. A munka során a magyar kulturális elit 458 tagjával töltetett ki egy közel egyórás kérdőívet életútjukról, életmódjukról, attitűdjeikről. A válaszadók mintáját a kutató a korábbi évekhez hasonlóan tudományos és kulturális intézmények (egyetemek, színházak, múzeumok, médiumok stb.) vezetőiből, valamint a legrangosabb tudományos és művészeti díjak (pl. Kossuth- és Széchenyi-díj) birtokosaiból, valamint a tudományos és a művészeti akadémiák tagjaiból állította össze.

Az „Ön véleménye szerint ki a mai magyar kulturális élet 5 legkiemelkedőbb, élő alakja?” kérdésre a kulturális elit tagjaitól legalább 3 szavazatot kapott személyek listája 2018-ban 114 főt tartalmazott. Ők számítanak a legnagyobb tekintélyű kortárs kulturális szereplőknek. A listákon a tudósokkal szemben sokkal nagyobb ismertségük miatt mindig túlsúlyban vannak a művészek, színészek, zenészek és írók. A teljes lista 102 férfit és mindössze 12 nőt tartalmazott.


1. Nádas Péter, író
2. Alföldi Róbert, színművész
3. Fischer Iván, karmester
4. Lovász László, matematikus, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke
5. Spiró György, író
6. Törőcsik Mari, színművész
7. Vidnyánszky Attila, rendező
8. Krasznahorkai László, író
9. Eötvös Péter, karmester, zeneszerző
10. Parti Nagy Lajos, költő, író

 

Az irodalom berkein belül pedig a következőképp alakul a lista:

 

1. Nádas Péter
2. Spiró György
3. Krasznahorkai László
4. Parti Nagy Lajos
5. Konrád György
6. Závada Pál
7. Dragomán György
8. Tandori Dezső
9. Radnóti Sándor
10. Grecsó Krisztián

 

A listát olvasgatva felmerült bennem, hogy talán pár fiatal(abb) szerző is rákerülhetett volna a listára. Bár ez mit sem számít tekintély esetében, azért nem elhanyagolható mégsem, hogy fontos könyvvel jelentkezett Krusovszky Dénes és Bartók Imre, vagy ha a költőkre gondolunk simán elférne Simon Márton neve is, aki az utóbbi húsz év – meg merem kockáztatni – hogy az egyik legolvasottabb, ha nem a legolvasottabb költője, talán csak Fodor Ákos köteteit forgatták többen. Persze feltehetőleg, úgy harminc év múlva fel is fognak kerülni, mégha akkor már semmi érdemlegeset nem alkotnak, de hát ez a listák természetéből adódik, kár lázadni ellene. Ha kíváncsiak vagytok, hogy kik a legnagyobb tekintéllyel bíró személyek a színház, a zene és a tudomány berkeiben, akkor itt nézelődjetek.

 

Forrás: mta.hu
Borítókép: Wikipedia


Nádas Péter

Tovább

KRASZNAHORKAI LÁSZLÓ

Tovább

Spiró György

Tovább
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
SZERINTETEK
2019-01-14 19:00:53

Cixin Liu: A sötét erdő (Háromtest-trilógia 2.)

Tovább
HÍREK
2020-03-30 16:52:08

Sorsfordító történetek – Novellaíró pályázat

Tovább

Nádas, Spiró, Krasznahorkai és Parti Nagy a legbefolyásosabbak között.