Mostantól nem kell mázsás Kosztolányi-köteteket cipelniünk az irodalomtörténészeknek

Kosztolányi szövegeit állandóan változtatta, és nem csupán tollat és tintát, hanem gyakran ollót is használt a szerkesztés során. Nem véletlen, hogy az egyes szövegeiből számos változat maradt fenn. Az utóbbi években a Kalligram Kiadó gondozásában sorra jelent meg vaskos kötetekben műveinek kritikai kiadása. A hagyatékot gondozó kutatócsoport azonban most mindenki számára ingyenesen hozzáférhetővé teszi ezeket. Jelenleg az Aranysárkány, az Édes Anna és az Esti Kornél kritikai kiadása érhető el a digiphil.hu oldalon.

DigiPhil, mely a PIM és a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Irodalomtudományi Intézetének közös szolgáltatása, elsődleges célja tudományos szövegkiadások, bibliográfiák és kutatási adatbázisok online közzététele. Projektjei között az Arany János Tudástár építése, valamint Móricz Zsigmond levelezésének és a világháborús kéziratos naplóinak digitális tudományos kiadása is szerepel.
Az elkészült digitális Kosztolányi kiadások nem egyszerűen a korábban napvilágot látott papíralapú változatok internetes közzétételei, hanem a technológiai lehetőségeket is kiaknázó átdolgozásai. AÉdes Anna kritikai kiadásának papíralapú változatában háromféle szövegvariáns található, míg a digitális kiadásban már öt, köztük az eredeti kézirat és egy modern átírás is párhuzamosan böngészhető a jegyzetekkel és kísérő tanulmányokkal együtt.
A Kosztolányi-kutatócsoport jelenleg a Pacsirta című regény feldolgozásával foglalkozik.

Forrás: MTI


vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9788081014611
Megjelenés: 2016-06-02

KOSZTOLÁNYI DEZSő

Tovább
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
SZERINTETEK
2019-01-14 19:00:53

Cixin Liu: A sötét erdő (Háromtest-trilógia 2.)

Tovább
HÍREK
2020-03-30 16:52:08

Sorsfordító történetek – Novellaíró pályázat

Tovább

Az Aranysárkány, az Édes Anna és az Esti Kornél digitális kritikai kiadása már a neten.