Mit olvassunk a héten? – 3 könyv a boldogsághoz

Ki ne akarna boldogabb, teljesebb életet élni? Számtalan könyv ígéri, hogy általuk az olvasó elnyeri a mindenki által áhított lelki békét és elégedettséget, azonban legtöbbször ezek üres szavak maradnak. Az alábbi három könyv nem hiteget ilyesmivel. Elolvasásuk nem garantálja a boldogságot, ugyanakkor utat mutatnak, melyen ha elindulunk, talán célba érhetünk.

  

„A könyv célja, hogy tulajdonosának szokásává váljon, hogy odafigyeljen azokra a dolgokra, melyek valóban boldoggá teszik.” – Fotó: pxhere.com

 

Problémáinkra a megoldást gyakran a külvilágban keressük: másokat okolunk, megpróbáljuk elérni, hogy ők viselkedjenek másképp, étrendet, ruhatárat váltunk, pedig a változáshoz vezető legegyszerűbb út az, ha a fejünkben próbálunk rendet tenni. Ebben nyújt nélkülözhetetlen segítséget a Hatperces napló. A könyv szerzője Dominik Spenst a pozitív pszichológia eredményeit felhasználva alkotta meg naplóját. Művének bevezetőjében – ezt mindenképp olvassátok el, mielőtt elkezditek kitölteni, kb. 70 oldal, de higgyétek el, megéri – kifejti, hogy a könyv célja, hogy tulajdonosának szokásává váljon, hogy odafigyeljen azokra a dolgokra, melyek valóban boldoggá teszik. Ehhez nem kell elnyomni a negatív érzelmeinket, hiszen az önáltatás, nem célravezető. Az igazán boldog pillanatok úgyis felragyognak a rosszak mellett, mint a drágakövek, csak legyen elég éles és gyakorlott a szemünk, és vegyük őket észre.

A könyvben található kérdések és gyakorlatok segítségével jobban megismerhetjük önmagunkat, megtudhatjuk, hogy mi vezérel bennünket, anélkül, hogy tudnánk róla, és mi az, ami igazán fontos számunkra. Megválhatunk rossz szokásainkról, hiszen az emberek többsége döntéseinek 95%-át nem tudatosan hozza meg. Mindehhez pedig nem vár el sokat tőlünk, csak azt, hogy napi hat percet szánjunk arra, hogy megválaszoljuk a könyvben található kérdéseket, és kicsit jobban figyeljünk önmagunkra.

 

„A vipasszaná vagy belátás meditáció lényege, hogy önmagunkat, a különböző érzéseinket folyamatosan fenntartott tudatos éberséggel figyeljük, ezáltal megismerjük a létezés igazi természetét.” – Fotó: pxhere.com

 

Ahogy a Hatperces naplónak is az a célja, hogy tudatosabbak legyünk, úgy Robert Wright A buddhizmus élő igazsága című kötete is erre buzdítja olvasóját. A szerző a a pszichológia és a legmodernebb idegtudomány eredményeinek tükrében beszél a buddhista filozófia és a vipasszaná meditáció igazságáról. A vipasszaná vagy belátás meditáció lényege, hogy önmagunkat, a különböző érzéseinket folyamatosan fenntartott tudatos éberséggel figyeljük, ezáltal megismerjük a létezés igazi természetét. A könyv szórakoztató stílusban, a szerző személyes történetein keresztül mutatja be mindezt.
Ugyanakkor nem vallási kiáltvány és nem is meditációs kézikönyv, hanem pusztán minden ítélet nélkül, a tudást próbálja átadni. Megtudhatjuk, hogyan támasztják alá a modern kutatások a meditáció filozófiai, gondolati hátterét, mely vallástól függetlenül bárki számára hasznos lehet, valamint Wright arról mesél, miképp teszi jobbá az életünket és ezáltal a világot, ha egy kicsit más fénytörésben közelítünk az én fogalmához. Hasznos kézikönyv gyakoroló meditálók, és útkeresőknek egyaránt.

 

„Arra tanítja a gyerekeket, hogy hogyan legyenek jelen intenzívebben a saját életükben.” – Fotó: pxhere.com

 

Míg a fenti kettő a felnőtteknek szól, addig Helaine Becker könyvsorozatának két kötete, a Ne izgulj és a Bízz magadban az iskolásoknak nyújthat segítséget. A szerző arra tanítja a gyerekeket, hogy hogyan legyenek jelen intenzívebben a saját életükben és óvják meg magukat a stressz káros következményeitől. Könyvében mindfullness, meditációs technikákra vezeti rá, tanítja meg olvasóit, tanácsokat ad, és számtalan motiváló, bíztató pársoros szöveget is közöl. Természetesen a könyv nem helyettesítheti egy gondoskodó szülő jelenlétét, ugyanakkor hasznos mankó lehet abban, hogy csemeténk megtanuljon megküzdeni mindazzal a nehézséggel, mellyel az élet – az iskola és az emberi kapcsolatok – jelentenek, és könnyebben vegye az akadályokat.


H. Nagy Ilka
Fotó: pxhere.com


vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9786155783425
Megjelenés: 2019-01-23
méret: 130 mm x 198 mm
vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9786155783272
Megjelenés: 2018-11-09
méret: 140 mm x 215 mm
vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789634035589
Megjelenés: 2018-09-14
méret: 197 mm x 129 mm x 20 mm
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2018-05-02 11:28:36

Anya csak egy van, könyv viszont számtalan – 9 könyv anyák napjára

Tovább
INTERJÚ
2019-02-13 09:54:37

„Én sem egy tündérmesében cseperedtem” – Interjú Ozsgyáni Mihállyal

Tovább
INTERJÚ
2020-01-06 16:30:29

Károlyi Csaba kedvenc könyveinek listája

Tovább

Napsütést a februárba! Könyvek a teljesebb, boldogabb életért!