Mi a gond Zimbardo híres börtönkísérletével?

A szociálpszichológia két kísérletét is támadások érték az elmúlt hetekben. Az egyik, a neves amerikai pszichológus, Philip Zimbardo 1971-es stanfordi börtönkísérlete, amelyet már a maga idejében is sok szakmai kritika ért, a másik Stanley Milgram 1963-as elektrosokk-kísérlete, amely a hatalommal szembeni engedelmességet, illetve a parancsszóra szadistává válást demonstrálta. Krekó Péter szociálpszichológussal Bombera Krisztina és Vujity Tvrtko beszélgetett erről az ATV-ben.

Beszélgetés az ATV-ben Krekó Péterrel Philiph Zimbardo börtönkísérletéről.

 

A beszélgetés során Krekó Péter elmondta, hogy a  szakmában kritikával kezelik Zimbardo híres börtönkísérletét. Inkább anekdotának tekintik, mint valódi kísérletnek, hiszen nem voltak adottak a feltételek, azonban véleménye szerint ez nem vethet rossz fényt a már elkészült több tízezer kutatásra. Hangsúlyozta egy börtöntanulmány kutatói – akik elsőként kritizálták Zimbardót, vagy más eredményre jutottak hasonló vizsgálatban – nem azt vitatják, hogy az emberek képesek gonosz tetteket elkövetni, a vita arról szól, hogy miért követik el ezeket, és állításaik szerint – szemben Zimbardóval – nem azért, mert vakon alkalmazkodnak a szerepeikhez, sokkal inkább tűnik úgy, hogy bátorítást kell kapniuk a vezetőiktől.

A szociálpszichológus mindeközben helyesnek véli Zimbardo azon alapértelmezését, hogy az emberek lehetnek jók és gonoszak is. Nem csak bennünk van ugyanis a jó és a gonosz, hanem a helyzetben, de úgy tűnik, hogy ezt részben a vezetés tudja kiváltani, a karizmatikus vezetésnél pedig nagyobb az esély arra, hogy az emberek azonosuljanak a célokkal.

A Milgram-kísérlettel kapcsolatos aggályokkal kapcsolatban elmondta, hogy noha nem az eredeti formájában, de 2015-ben megismételték, és hasonló eredményre jutottak, mint évtizedekkel korábban, így ennek eredményeit továbbra is érvényesnek tekinthetjük.

 

Forrás: atv.hu


tovább ►
ISBN: 9789639378902
Megjelenés: 2012-11-28

ZIMBARDO, PHILIP

Tovább

Krekó Péter

Tovább
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
SZERINTETEK
2019-01-14 19:00:53

Cixin Liu: A sötét erdő (Háromtest-trilógia 2.)

Tovább
HÍREK
2020-03-26 07:20:05

Kihirdették a 2020-as Libri-díj tízes jelöltlistáját

Tovább

Krekó Péter az ATV-ben beszélt a stanfordi börtönkísérletről.