„Meseország mindenkié” – Meseíró pályázatot hirdet a Labrisz

Olyan, óvodásoknak és kisiskolásoknak szánt mesekönyvet tervez a Labrisz Leszbikus Egyesület, amire véleményük szerint nagyon nagy szükség van ma Magyarországon. A világ sokszínűségét ünneplő és a kisebbségi léttel járó nehézségeket, alternatív mesei utakat bemutató kötetükben kortárs magyar szerzők új mese-átiratai mellett néhány pályakezdő, kevésbé ismert szerző történetét is szeretnék bemutatni. Az írások vázlatainak leadási határideje 2019. november 20., a végleges szövegeké pedig 2020. január 31.

Meseátiratok a tolerancia jegyében

A szervezők a jól ismert mesék mai közegben játszódó, újraírt változatait várják, olyan szereplőkkel, akik valamilyen stigmatizált vagy kisebbségi csoporthoz tartoznak. Például nem felelnek meg a hagyományos nemi szerepeknek, LMBTQ-emberek, nem fehér bőrűek, nem keresztények, menekültek, mélyszegénységben élők, testi fogyatékossággal vagy mentális zavarral élnek, idősek, határon túliak, alkoholbeteg, börtönviselt szülők gyerekei, és még folytathatnánk a sort: döntse el a pályázó érzékenysége, miként értelmezi a fogalmat.

 

A kép forrása.

 

Leadás: két lépésben

A pályázathoz első körben nem kész szöveget, hanem mindössze egy (vagy több) vázlatot kérnek a szervezők 2019. november 20-ig a labrisz@labrisz.hu címre. Második körben a szerkesztők által kiválasztott vázlatok szerzőitől 2020. január 31-ig várják a maximum 15.000 karakteres, kész meséket. A díjnyertes pályaművek szerzői egyszeri, 40.000 forintos honoráriumban részesülnek.

 

A pályázat eredeti felhívását megtaláljátok a Labrisz honlapján. Az egyesület jelen van a közösségi médiában, Facebook-oldaluk is elérhető.

 

 


Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
SZERINTETEK
2019-01-14 19:00:53

Cixin Liu: A sötét erdő (Háromtest-trilógia 2.)

Tovább
HÍREK
2020-03-30 16:52:08

Sorsfordító történetek – Novellaíró pályázat

Tovább

Szereted a klasszikus meséket? Fontosnak tartod az emberi jogok védelmét? Akkor itt a lehetőség, hogy megmutasd magad!