Megvannak a Man Booker-díj döntősei

A mai napon nyilvánosságra hozta a Man Booker-díj zsűrije a rövidlistát, melyen a hat általuk legjobbnak ítélt könyv szerepel. A listát a reggeli sajtótájékoztatón a zsűri elnöke Kwame Anthony Appiah ismertette. Elmondta, hogy mind a hat könyv csodálatos stílusú mű, melyekben a nyelv központi szerepet játszik.

A listát öt bíró állította össze: a filozófus, Kwame Anthony Appiah; a krimiíró Val McDermid; a kritikus Leo Robson; a feminista író és kritikus Jacqueline Rose; illetve a művész és a képregény író Leanne Shapton. A győztes regényt október 16-án a londoni Guildhallban jelentik be, melynek szerzője pénzjutalomban (ötvenezer font, azaz kb. 17 millió forint) részesül, de a listán szereplő többi szerző sem megy már üres kézzel haza. Mindegyikük kétezer-ötszáz fontot és könyvük speciálisan kötött kiadását kapják ajándékba. A díjátadó ünnepséget a BBC élőben közvetíti.

Man-Booker-díjjal minden évben a legjobb angol nyelvű regényt jutalmazzák. Először 1969-ben adták át, azóta az angol nyelvű minőségi irodalom vezető díjává vált. A győztesek listája az elmúlt négy évtized olyan szépíróit tartalmazza, mint Salman Rushdie, Hilary Mantel vagy Ian McEwan. Az elismerés nemcsak a pénzjutalom miatt értékes az írók számára, hanem a műre irányuló figyelem miatt is. A 2017-es győztes könyv (Lincoln és a bardo) értékesítése a kihirdetést követő héten 1227%-kal nőtt, és összesen több mint 230 000 példányban kelt el, melynek a 70%-át a díj után értékesítették.

 

 https://www.dw.com/image/36148864_304.jpg

A Man-Booker logója / Forrás: dw.com

 
Anna Burns: Milkman (Egyesült Királyság)

A regénye egy meg nem nevezett városban játszódik, és egy lány sorsán keresztül a pletyka természetéről, hatalomról és kiszolgáltatottságról mesél.


Esi Edugyan: Washington Black (Kanada)

A könyv egy tizennyolc éves fiú visszaemlékezése, aki az 1820-as években gyerekként egy barbados-i cukornád ültetvényen dolgozik rabszolgaként, amíg nem találkozik egy mérnökkel, aki felfedezi tehetségét és tanítani kezdi, majd magával viszi a nagyvilágba. A szerzőtől magyarul eddig csak egy könyv, a 2007-ben a L'Harmattan Kiadó gondozásában megjelent Samuel Tyne második élete című regénye volt olvasható.



Daisy Johnson: Everything Under (Egyesült Királyság)

Az elsőkönyves szerző regényének főhőse, Gretel, gyermekként anyjával egy hajón élt, ahol ketten saját nyelvet hoztak létre, így nem meglepő, hogy felnőttként lexikográfusként dolgozik, ám egy váratlan telefonhívás felforgatja az életét.


Rachel Kushner: The Mars Room (USA)

2003-at írunk, és Romy Hall éppen megkezdi kétszeres életfogytiglani büntetésének letöltését a stanville-i női börtönben, a kaliforniai Central Valley mélyén. A falakon kívül ott a világ, amelytől elválasztották: fiatalkorának San Franciscója, és kisfia, Jackson. Belül pedig ott egy új valóság, amelyben több ezer nő küzd a túléléshez leginkább szükséges dolgokért. A megtévesztés, valamint az őrök és rabok által egyaránt gyakorolt mindennapos erőszak ceremóniája ez, az intézményesített élet érzelemmentes abszurditása, amelyet Kushner, a kétszeres National Book Award-jelölt író nagyszerű humorral és precizitással hívott életre.

A könyv novemberben jelenik meg Müller Péter Sziámi fordításában A Mars klub címen az Atheneum Kiadónál.


Richard Powers: The Overstory (USA)

Egy könyv a fákról? Nem teljesen. Richard Powers regénye kilenc ember története a XX. századból, akiket megidéztek a fák, és megtanultak másképp nézni a természetre, miközben sokat tettek a megmaradt érintetlen erdők megmentéséért is. A szerző Orfeo című regénye 2015-ben jelent meg magyarul, mely egy nyugdíjas zeneszerzőről szól, aki baktériumok genetikai módosításával kísérletezik, ám a hatóságok felfigyelnek rá, ő maga pedig menekülésre kényszerül.



Robin Robertson: The Long Take (Egyesült Királyság)

A könyv egy verskönyvújság fényképekkel és versekkel, mely a film noirok hangulatát idézi fel. Hőse a normandiai partraszállás egyik veteránja, aki posztraumás stressz miatt képtelen visszatérni otthonába, helyette a az USA-ba költözik, New Yorkba, majd Los Angelesbe és San Franciscóba, épp egy olyan korban, amikor Amerika kritikus időszakát élte.



mindennapkonyv.hu / themanbookerprize.com

Borítókép: Rachel Kusher Facebook-oldal


vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789632938257
Megjelenés: 2018-11-05
méret: 125 mm x 29 mm x 200 mm
vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789635297245
Megjelenés: 2017-11-08
méret: 205 mm x 135 mm x 20 mm

Salman Rushdie

Tovább
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
SZERINTETEK
2019-01-14 19:00:53

Cixin Liu: A sötét erdő (Háromtest-trilógia 2.)

Tovább
HÍREK
2020-03-26 07:20:05

Kihirdették a 2020-as Libri-díj tízes jelöltlistáját

Tovább

A hat legjobb angol regény.