Megválasztotta új tagjait a DIA

A Digitális Irodalmi Akadémia szeptember 17-ei Tagválasztó Gyűlése három fordulóban, nagy többséggel Lengyel Péter Kossuth-díjas prózaírót választotta meg a testület új tagjának. A PIM főigazgatójának javaslatára a dia.hu adatbázisa két új posztumusz tag: Hajnóczy Péter prózaíró és Vasadi Péter író, költő életművével bővül.

Lengyel Péter épp szeptember elején töltötte be 79. életévét. Írt elbeszéléseket, regényeket, esszéket és egy sci-fit is. Emellett tanított és fordított, de volt dramaturg és tolmács is. Mellékszereplők című regényét betiltották, csak tíz év késéssel jelenhetett meg 1980-ban. 1993-ban ő rendezte sajtó alá elhunyt barátja, Ottlik Géza posztumusz regényét, a Budát. Főműve a Macskakő, ami nem csak alcíme szerint detektívregény, hanem valóban benne van egy krimi, miközben igazi kísérletező próza.
Legutóbb, több mint huszonöt éve, 1993-ban jelent meg könyve. 2016-ban megválasztották a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagjává, és az MTA-n megtartotta székfoglalóját, melyen részletet olvasott fel évtizedek óta készülő regényéből.

 

 http://www.litera.hu/img/lengyel-peter.jpg

Lengyel Péter / Fotó: litera.hu

 

Hajnóczy Péter (1942-1981) kísérletező műveiben a filmtechnikát alkalmazó novellái révén talált rá saját írói világára. Az idegen szövegek gyakori beépítése, a filmes vágások és a montázstechnika révén a nyolcvanas évek új prózai törekvéseinek az előfutára volt. Prózáiban az egyén szabadságának igénye fogalmazódik meg. Legjelentősebb műve az 1979-ben megjelent A halál kilovagolt Perzsiából című kisregénye.

 

 https://upload.wikimedia.org/wikipedia/hu/thumb/c/c7/Hajn%C3%B3czy_P%C3%A9ter_1982.jpg/200px-Hajn%C3%B3czy_P%C3%A9ter_1982.jpg

Hajnóczy Péter / Fotó: Wikipedia

 

Vasadi Péter (1926-2017) költő, író az Új Ember és a Vigilia című keresztény lapok munkatársa volt. Transzcendens ihletésű verseiben és prózájában az irgalom, a szeretet, az emberség kapaszkodóit kutatta. Életműve igen gazdag, bár pályája viszonylag későn, negyvenöt évesen indult, évente, két évente új kötettel, hol verssel, hol esszével, hol pedig prózával jelentkezett. Élete végig összesen harminhét saját könyve jelent meg.

 

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/hu/thumb/3/31/Vasadi_P%C3%A9ter.jpg/250px-Vasadi_P%C3%A9ter.jpg

Vasadi Péter / Fotó: Wikipedia

 

A Digitális Irodalmi Akadémia (DIA) 1998 tavaszán jött létre, mely elérhetővé teszi széles közönség számára online tagjainak teljes életművét. Az élő tagok számára fizetett havi felhasználási díj révén – folyamatos anyagi támogatást nyújt a magyar irodalom legkiválóbb alkotói számára. A közönség számára nyújtott internetes szolgáltatás tartalmát az eredeti szövegkiadást alapul tekintő, új, javított, hiteles kiadások alkotják. A DIA révén a kortárs magyar irodalom alkotásainak egyre bővülő köre, egységes adatbázisban, ingyenesen érhető el és ismerhető meg a világ bármely pontján.

Tagjai közt olyan ismert alkotók találhatók, mint Esterházy Péter, Kertész Imre vagy Bodor Ádám.


Vasadi Péter

Tovább

Lengyel Péter

Tovább

Hajnóczy Péter

Tovább
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
SZERINTETEK
2019-01-14 19:00:53

Cixin Liu: A sötét erdő (Háromtest-trilógia 2.)

Tovább
HÍREK
2020-03-30 16:52:08

Sorsfordító történetek – Novellaíró pályázat

Tovább

Péterek a Digitális Irodalmi Akadémián. Új tagokat választott a DIA.