Meghalt V. S. Naipaul

Az indiai származású Nobel-díjas írót, 85 évesen, londoni otthonában érte a halál. 1932-ben született Trinidadon, de Angliában élt, és a hatvanas évektől kezdett el írni. Számos utazást tett Ázsiában, Afrikában és Amerikában, tapasztalatairól útirajzaiban, esszéiben számolt be. A világhírt 1961-es Mr. Biswas háza című nagyregény hozta meg számára, melynek főhősét az identitását és függetlenségét kereső Mohun Biswast, saját apjáról mintázta meg. A pesszimista tónusú, finom humorral átszőtt regény gyermekkori környezetének, gyökértelenségének bemutatásán túl a brit társadalmi vívmányokat és az indiai kasztrendszert kénytelen-kelletlen megtartó, soknemzetiségű, koldusszegény Trinidadot is rendkívül érzékletesen ábrázolja.

1971-ben a három összefüggő kisregényt tartalmazó In a Free State (Egy szabad államban) című kötetéért megkapta a rangos  Booker-díjat. 1979-ben jelent meg nagy sikert aratott A nagy folyó kanyarulatában című regénye, amelyben egy függetlenné váló közép-afrikai ország sorsán keresztül egész Afrika, sőt az egész harmadik világ időszerű erkölcsi, társadalmi és politikai problémáit feszegeti, nem túl derűlátó módon.
Életművének központi alakja maradt haláláig a több kultúra és hagyomány között bolyongó, bizonytalanságtól szenvedő ember. Három önéletrajzi ihletésű könyvében, és utolsó Magic Seeds (Varázsmagvak) című regényében is visszatér ez a motívum.
Kíméletlen társadalomrajza, éles vallás- és életforma-bírálata miatt támadják, regényei világszerte népszerűek, és számos rangos díjat, díszdoktori címet is megkapott. 1990-ben II. Erzsébet angol királynő lovaggá ütötte, 2001-ben pedig elnyerte a Nobel-díjat is, az indoklás szerint a lényeglátó elbeszélésmódot megvesztegethetetlen, tüzetes vizsgálódással egyesítő, utánozhatatlan hangvételű műveiért.

Könyvei könyvesbolti forgalomban jelenleg nem kaphatók, de antikváriumokban több műve: Eva Perón visszatér, Mr. Biswas háza, A nagy folyó kanyarulatában kapható.

 

24.hu / mindennapkonyv.hu

Fotó: indiatvnews.com


Naipaul, V.S.

Tovább
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2018-09-20 16:35:34

Ne sajnáld, ha rágja, ha tépi, épp olvasni tanul

Tovább
HÍREK
2019-04-05 10:54:58

1,4 millióval több szó: ennyit jelent az esti mese

Tovább
INTERJÚ
2019-12-22 14:38:23

Hidas Judit könyvlistája

Tovább

Életművének központi alakja volt a több kultúra és hagyomány között bolyongó, bizonytalanságtól szenvedő ember.