Mécs Anna a negyedik Margó-díjas

Mécs Anna kapta Gyerekzár című könyvéért a legjobb első prózakötetért járó Margó-díjat, Csutak Gabi novellafüzére pedig a KKM Publishing Hungary Program próbafordítási különdíjában is részesült. A díj szűkített listájára Mécs Anna könyve mellett Csutak Gabi Csendélet sárkánnyal és Juhász Tibor Salgó Blues című kötete került be. A Margó Irodalmi Fesztiválon negyedik alkalommal adták át a legjobb első prózakötet szerzőjének járó díjat.

Az oldott hangulatú díjátadón Valuska László elmondta, hogy idén rekord mennyiségű, összesen 52 nevezés érkezett, ezért nem volt egyszerű dolga a zsűrinek, melynek tagjai Nagy Kata, a József Attila Kör elnöke, Czinki Ferenc, a Szépírók Társasága alelnöke, Antal Nikolett, a Fiatal Írók Szövetsége elnöke, Dián Viktória KKM-Publishing Hungary program képviseletében, valamint Valuska László, a Margó Irodalmi Fesztivál főszervezője voltak.

Valuska bemutatta a rövidlistára felkerült könyveket, majd egy beszélgetés erejére a színpadra invitálta a TOP 3-ba bekerült szerzőket: Csutak Gabit (Csendélet sárkánnyal), Juhász Tibort (Salgó blues) és Mécs Annát (Gyerekzár).

Csutak Gabi elmesélte, hogy nagymamája halála után kezdte el írni a töreténeteket, hogy ne felejtsen, ám ekkor szembesült azzal, hogyha emlékeket akar, akkor azokat ki kell találnia. A kötetet a JAK-füzetek szerkesztőinek a felkérésére fejezte be. Valuska László kérdésére pedig elmondta, hogy hamarosan Finnországba utazik, és az ott-tartózkodása alatt szeretné elkezdeni második kötetének a megírását.

 

Csutak Gabi, Mécs Anna és Valuska László / Fotó: Nagy Márton - Margó Feszitvál

 

Juhász Tibor 2015-ben, verseskötete megjelenése után alkotói válságba került: „elfelejtett verset írni”. Ebből az állapotból tárcaírói felkérések húzták ki, és terelték a próza felé. Könyvének anyaga gyerekkora városának, Salgótarjánnak egy utcája, és az ott lakók élete lett. Rengeteg interjút készített, és ezekből állt össze a kötet anyaga. Elmondása szerint ez a nyersanyag igencsak megnehezítette a munkáját, és még a nyomdába adás pillanatában is alakított a szövegen. Végül hozzáfűzte, hogy szöveg etika súlyát még most is érzi.

Mécs Anna mindössze pár éve kezdett el írni. Írói indulását nagyban segítette, hogy részt vett a FISZ egyik nyári táborában. Mikor a Scolar Kiadó megkereste, még mindössze csak 20 oldalnyi szövege volt, amit szívesen közölt volna. A kötet nagyobbik részét így a felkérés után írta meg. Írásaiban a személyességgel játszik: történeteinek mindig van egy magja, mely a valóságban gyökerezik, ám ezeket aztán eltorzítja, átírja, távolítja.

A beszélgetéseket követte a tényleges díjátadó. Valuska előljáróban elmondta, hogy a legjobb tíz közé került könyvből egy másik zsűri feltehetőleg más könyveket válogatott volna a legjobb három közé, és talán más kötetet is díjazott volna. Majd bejelentette a 2018-as díjazottat, Mécs Annát, akinek át is adta a elismerést. Ezután utalt arra, hogy nehezen született meg a döntés, így végül úgy döntöttek, hogy idén egy próbafordítási különdíját adnak át, melyet egy szimbolikus kézfogással adott át Csutak Gabinak.

A díjátadót fogadás zárta.

 


Hományi Péter


vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789632448947
Megjelenés: 2018-05-24
méret: 120 mm x 194 mm
vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9786155470141
Megjelenés: 2018-03-12
vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789632448046
Megjelenés: 2017-10-27
méret: 120 mm x 194 mm
Ez is érdekelhet:

HÍREK
2017-11-21 10:23:05

Máglya a színpadon – a Vígszínház új évadának bemutatói

Tovább
HÍREK
2017-12-15 14:32:29

Bulgáriában ismerik leginkább a magyar irodalmat

Tovább
HÍREK
2018-09-26 08:57:44

Rangos francia díjra jelölték Dragomán Györgyöt

Tovább

Mécs Anna és Csutak Gabi az idei Margó-díj díjazottjai.