Maryse Condé nyerte az alternatív Irodalmi Nobel-díjat

Ma délben hozták nyilvánosságra az alternatív irodalmi Nobelnek is nevezett, Új Akadémia Irodalmi Díj nyertesének nevét. A bejelentésre a Stockholmi Városi Könyvtárban nagy médiafigyelem mellett került sor. Maryse Condét Ann Pålsson a zsűri elnöke méltatta.

Maryse Condé Fotó: leblogdugriot.over-blog.com

 

A mai napig Franciaországhoz tartozó Guadeloupéből származó írónőnek magyarul még nem jelent meg kötete, pedig a zsűri az egyik legfontosabb francia nyelvű íróként méltatta, akinek alkotásai jelentős hatással vannak a Karib-térség és Afrika életére. Regényei különféle történelmi korszakokban és helyeken vizsgálják a faji, nemi és kulturális kérdéseket. Nyomon követik az afrikai népek és a diaszpórák közötti kapcsolatokat, különösen a karibi térségben, és gyakran érintenek feminista és politikai vonatkozásokat is. Condét káprázatos mesemondóként szokták jellemezni.

Leghíresebb regénye a Segu, a XVIII. század végén, és a XIX. században játszódik Afrikában és a Bambara Birodalom történetét meséli el. A világtörténelem egy olyan szeletét mutatja be, melyet nem igazán ismerünk. A virágzó királyság lakóinak a keletről érkező iszlám és a nyugatról fenyegető rabszolgakereskedelem kettős szorításában kell boldogulniuk.

 

Mivel az irodalmi Nobel-díjat övező botrányok miatt idén nem adták át az Irodalmi Nobel-díjat, svéd írókból, színészekből, újságírókból és a kulturális élet más szereplőiből alakult Új Akadémia tavasszal azzal a céllal jött létre, egy alternatív díjat adjanak át. Felkérték a svéd könyvtárosokat, hogy nevezzenek alkotókat az elismerésre, majd a 47 jelöltre  július 10. és augusztus 14. között a világ minden tájáról lehetett szavazni. Több mint 30 ezren adták le voksukat, és a legtöbb szavazatot kapott négy író került a jelöltek listájára. Murakami Haruki visszalépése után Maryse Condé mellett még Neil Gaiman és Kim Thúy maradtak versenyben.

 

mindennapkonyv.hu


Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
SZERINTETEK
2019-01-14 19:00:53

Cixin Liu: A sötét erdő (Háromtest-trilógia 2.)

Tovább
HÍREK
2020-03-30 16:52:08

Sorsfordító történetek – Novellaíró pályázat

Tovább

Káprázatos mesemondó nyerte el az alternatív Irodalmi Nobel-díjat.