Margaret Atwood rossz feminista lenne?

Margaret Atwood a kanadai The Globe And Mail című lapba írt cikket egy konkrét kanadai eset kapcsán (Steven Galloway ügye) a #MeToo kampány visszásságairól.

Az írónő szerint a #MeToo egy hibás jogrendszer tünete. Úgy véli, hogy mivel a bántalmazott nők nem kapnak, kaptak elég támogatást, védelmet a jogrendszertől, végül egy másik, szélesebb fórumhoz fordultak segítségért: az internethez. Írásában felhívja a figyelmet arra, hogy ha túllépünk a jogrendszeren, és a vád már egyben ítélet is lesz, akkor az, ahogy számtalan történelmi példa is mutatja, a szélsőségesek uralmához vezet, ahol a ideológiából vallás lesz, aki pedig nem osztja nézeteiket, eretnek, hitetlen. Egy ilyen folyamat szétzúzza középen álló mérsékeltek táborát és a művészetet. Hiszen a művészet maga a bizonytalanság, azt pedig minden önkényuralmi rendszer gyűlöli.

Atwood szerint a nők is emberi lények, és így képesek a démoni és a szent viselkedés minden változatára, a bűncselekményeket is ideértve. Úgy gondolja, a jelenlegi helyzet tétje, hogy vajon képesek leszünk-e arra, hogy befoltozzuk az intézményeink és a jogrendszerünk hiányosságait.

A világszerte ünnepelt írónő cikke azért is érdekes, mivel A szolgálólány meséje című 1985-ös regényének 2017-es tévés adaptációja tavaly a feminizmus egyik szimbóluma lett. A #MeToo körül egyébként igencsak élénk diskurzus folyik az angolszász országokban, melyet pro és kontra a 444.hu cikke remekül mutat be.

Forrás: theglobeandmail.com

 

 


vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789636767051
Megjelenés: 2017-05-12

Margaret Atwood

Tovább
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2019-05-17 11:39:24

A kilencvenes évek Bibliája – James Redfield: A mennyei prófécia

Tovább
HÍREK
2019-11-21 22:17:45

Megjelent a JCDecaux „Álljon meg egy novellára!” című novelláskötete

Tovább
MINDENNAPI
2020-03-23 09:35:57

8. nap otthon – Paul Hollywood: Kenyér – Reggelire, ebédre, vacsorára

Tovább

Túl messzire ment a #MeToo kampány?