Márai Sándor válaszra vár – A Magyar Nemzeti Levéltár pályázata

Válasz mindenkitől. Címzett: Márai Sándor címmel pályázatot hirdet a Magyar Nemzeti Levéltár melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a levéltár gyűjteményében található értékes iratanyagra, hogy elmélyítse a Levéltár és a nagyközönség közötti kapcsolatot és tisztelegjen az irodalom egyik kiemelkedő alakja előtt.

 

A választott gépelt levelet Márai Sándor 1982-ben írta magyar-amerikai barátjához, Sziklay Andor íróhoz. A pályázatra jelentkezők Márai személyes hangvételű levelére írásban válaszolnak. A legjobb válaszleveleket a Levéltár értékes nyereményekkel díjazza. Valamint a legkiemelkedőbb szerzőknek bemutatkozási lehetőséget biztosítunk szakmai zsűri előtt, melynek tagjai Simon Márton költő, slammer, műfordító, Wirth Imre költő, író és Kiss Judit Ágnes költő, író, tanár lesznek.

 

 

 

 82.9.30.

Kedves Andor, welcome – remélhetőleg jó egészségben és felüdülten a hosszú safari után. Köszönöm a könyvet és füzetet. Heltai és Bornemisza prózáját eddig csak szórványos olvasmányokból ismertem. Most jólesik lámpaoltás előtt néhány oldalt felkortyolni ebből az érett, erős magyar párlatból – mint az ó-diópálinka, bátorít és zsongít. Érdemes kiadvány, ilyesmi erősítő lehet odahaza, – 200 évvel a nyelvújítás előtt, szellemi segítség, atmoszférikus ösztönzés nélkül, vad magányban megszólal a Magyar Irodalom!... Az Arany dolgozatokat összegyűjtő füzet is példa, hosszúra nyúlt írói pálya során sok a legnagyobbak hagyatékában is / amilyen Arany volt / a hulladék. Ahogy a kobzos, aki gúnydalt énekelt a királyról, feleli Lajosnak a Toldi szerelmében: „Nem én voltam uram, csak a mesterségem.” De Arany mindig nagy, amikor toborzókat ír, ugyanazt a nyelvet szólaltatja, mint a verseiben. Ha magyar író ma képes magyar nyelven maradéktalanul kifejezni gondolatait, ezt jórészt Aranynak köszönheti. Nálunk semmi újság. Kézcsókkal és baráti üdvözlettel Márai Sándor

 

A pályázatra 16 éves kort betöltött személyektől várnak olyan pályaműveket, melyben válaszolnak a szerző fenti levelére. A pályáműveket 2019. március 17-ig kell elküldeni névvel és telefonszámmal erre az email címre. A beküldött pályázat maximum 2.000 karakter lehet, és word dokumentumként kell az e-mailhez csatolni a kitöltött adatlappal együtt. A nyertes pályázókat 2019. április 3-ig e-mailen vagy telefonon keresztül értesítik. A győztesek az április 11-én 16 órakor kezdődő díjátadó ünnepségen vehetik át nyereményüket.
A pályaműveket előzsűri szűri, és csak a legjobb szövegek kerülnek a szakmai zsűri elé. A nyertesek pénzjutalomban (40, 30 és 25 ezer forint) valamint értékes ajándék- és könyvcsomagban részesülnek. Sőt, az első helyezett két napos kassai kiránduláson vehet rész, melynek során megtekintheti a Márai Sándor Emlékszobát, ahol kísérőjével ingyenes tárlatvezetésen vehet részt. 


További részletek itt.

 

Forrás: mnl.gov.hu

 


MÁRAI SÁNDOR

Tovább
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
SZERINTETEK
2019-01-14 19:00:53

Cixin Liu: A sötét erdő (Háromtest-trilógia 2.)

Tovább
HÍREK
2020-03-26 07:20:05

Kihirdették a 2020-as Libri-díj tízes jelöltlistáját

Tovább

Pénzjutalom és egy kassai utazás vár arra, aki stilisztikailag és tartalmilag a legjobb levelet írja Márai Sándornak!