„Maradjunk kulturált emberek" – Bemutatták Görög Ibolya Summa summarum című könyvét

A Könyvfesztivál utolsó napján, vasárnap kora reggel mutatták be a Görög Ibolya új könyvét a Summa summarumot, melyben az ismert protokoll szakértő előadásainak anyagát foglalta össze. Ezek együtt pedig egyfajta illemkódexet adnak ki. A szerzővel a kötetről Magyarország egykori külügyminisztere, a diplomata Dr. Balázs Péter beszélgetett.

 

Balázs Péter a beszélgetés elején a egyből a közepébe vágott, és a proxemika, azaz a közelségtan kapcsán kérdezte a Görög Ibolyát, aki válaszában kifejtette, hogy ez kultúránként változó. Magyarországon a fél méteres távolságot tartja megfelelőnek, ugyanakkor a nagyvárosokban ez kevesebb, míg vidéken több is lehet. Az érintéssel kapcsolatban elmondta, hogy kézfogásnál mindig nézzünk a partnerünk szemébe, tárgyalópartnerek esetében pedig kerüljük a kézcsókot.  „Kézcsók a hölgynek jár, a miniszternek nem.” – szögezte le. Majd humoros közéleti példákkal illusztrálta az elmondottakat.

Balázs Péter ennek kapcsán elmesélte, hogy a nemzetközi politikában eltérő magatartásformák az elfogadottak a különböző országok esetében. Például Angela Merkelt egy francia diplomata megérintheti, ellenben amikor a magyar politikus érintette meg, diplomáciai úton jelezték a követségen, hogy ezt ne tegye.

A beszélgetés a könyv főbb fejezetei mentén haladt. Az öltözködés kapcsán Görög Ibolya elmondta, hogy „azt kell felvenni, amit el akarunk hitetni magunkról, ha konszolidáltan öltözködünk, mi magunk is összeszedettebbek leszünk”, illetve, a „közszereplők esetében fontos elmondani, hogy a hallgatóság jobban fog ránk figyelni, ha konzervatívabban öltözködünk”. A kellékek kapcsán pedig kitért arra, hogy „az elegencia nem azon múlik, hogy milyen drága órát vagy napszermüveget viselünk”.

 

Görög Ibolya

 

Az étkezésről az egyik legfontosabb tudnivaló, hogy a könyököt nem tesszük az asztalra, és semmilyen körülmények között sem nyaljuk le a kanalat. Figyeljünk oda, hogy mennyit iszunk, eszünk, mert egy állófogadásra nem enni, hanem tárgyalni megyünk, inkább együnk korábban valahol valamit. Állva és villával együnk. Balázs Péter ennek kapcsán közbevetette: „A diplomata és a ló állva eszik.”

A nyilvános beszéd kapcsán Görög Ibolya elmondta, hogy szerinte a legelemibb tudnivaló, hogy legyünk azzal tisztában, hogy kinek beszélünk. A beszéd tartalmát a hallgatóhoz kell igazítani. Kerüljük a csúnya beszédet, keltsük föl a közönség figyelmét inkább humorral. Ügyeljünk az ütemezésre és arra, hogy mennyi idő áll rendelkezésre, valamint a sose legyen hamis a beszédünk vokalitása, ugyanis az hiteltelenné teszi mindazt, amit mondunk.

A szerző ezután hangsúlyozta, hogy a megfelelő viselkedés az álláskeresésnél hihetetlenül fontos, ugyanis egy interjú során nincs idő arra, hogy jobban megismerjenek, ezért az első benyomások döntenek, majd felhívta a figyelmet, hogy az első munkanap is döntő lehet. Mindig ügyeljünk arra, hogy tiszták és rendezettek legyünk, az állásinterjú során legjobb asztalhoz ülni, mert az segít abban, hogy összeszedettebbek legyünk. Az első munkanapon pedig kérdezzük új kollégáinkat mindenről, amiről csak lehet. Ha segíthetnek minket, közelebb kerülünk hozzájuk, és könnyebben elfogadnak minket.

Az ültetés kapcsán Görög Ibolya és Balázs Péter arról beszélgetett, hogy mennyire különböző szokások uralkodnak keleten és nyugaton. Míg Európában szembe ülünk, és a vendég az ajtóhoz közelebb helyezkedik el, addig keleten karéjban ülnek, csevegnek, bár a döntéseket ők is tárgyalóasztalnál hozzák.

 

Görög Ibolya és Dr. Balázs Péter

 

Balázs Péter kérdésére a szerző a rangsorok kapcsán elmondta, hogy ez általában egyszerű, hiszen az érkező ország elküldi a saját rangsorát, ami megadja, hogy ki után ki következik, a protokoll szakértőnek ezt a listát már csak össze kell fésülnie a hazai sorrenddel. Kitért arra, hogy mindig a házigazda kezdi az étkezést, sőt, ha az angol királynő befejezi az evést, akkor mindenkinek elviszik a tányérját. Abban az esetben, ha nem tudnánk, hogy az adott fogást hogyan kell elfogyasztani, azt tanácsolja, hogy igyunk egy pohár vizet, és lessük el a háziaktól, hogyan kell.

A volt külügyminiszter elismerően szólt a modern kommunikációs eszközök használatáról szóló fejezet kapcsán. Véleménye szerint fontos, hogy ezekről is beszéljünk, hiszen ma már a mindennapjaink részévé lettek. Görög Ibolya elmondta, hogy még nem alakult ki a használatuknak szabályrendszere, még folyamatosan alakul, de pár alapvető dolgot azért elmondott. Járműveken magánéleti ügyeinket nem beszéljük meg ismerőseinkkel. Ha valakivel együtt vagyunk, a telefont tegyük el. Ne ugráljunk fel állandóan, ha hívnak, hiszen azért találkoztunk a másikkal, hogy vele legyünk, tárgyaljunk.

A beszélgetés végén szóba került a tüntetések illemtana, a protokoll szakértő azt mondta, hogy minden megengedett, ugyanakkor az alapvető normákat tartsuk be, azaz ne szemeteljünk, segítsünk egymásnak, azaz maradjunk kulturált emberek.


vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789632937441
Megjelenés: 2018-03-14
méret: 168 mm x 26 mm x 238 mm

Görög Ibolya

Tovább
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
SZERINTETEK
2019-01-14 19:00:53

Cixin Liu: A sötét erdő (Háromtest-trilógia 2.)

Tovább
HÍREK
2020-03-30 16:52:08

Sorsfordító történetek – Novellaíró pályázat

Tovább

Hasznos tanácsok, fontos tudnivalók – Bemutatták Görög Ibolya Summa summarum című könyvét.