Magyarországon kevesen olvasnak, de azok sokat

Legalábbis ez derült ki az Eurostat tizenöt tagállamban elvégzett kutatásából. Mely szerint a magyarok 10 százaléka vesz kézbe rendszeresen könyvet, ám ők töltik el a legtöbb időt ezzel, 1 óra 37 percet napi átlagban.

Az egész népességre nézve naponta tíz percet töltenek átlagosan könyvolvasással a magyarok, ami kevének tűnik, de a felmérés szerint még így is Európa egyik legjobb adata a miénk. A legtöbbet az észtek olvasnak, napi 13 percet, majd a finnek és a lengyelek következnek 12-12 perccel, utánuk jönnek a magyarok. A legkevesebbet a felmérés résztvevői közül a franciák olvastak, átlagosan napi két percet. A legtöbb rendszeres olvasót a finnek, a lengyelek és az észtek között találták, míg a lista alján a franciák, a románok és az osztrákok állnak.

Hiába olvasnak sokat a magyarok, könyvekre költeni így sem tudnak sokat. A könyvek és a nyomtatott újságok vásárlását egy kategóriában méri az Eurostat, a magyar háztartások az összes kiadásuk egy százalékát sem szánják erre, aminél rosszabb adatot csak az EU hat országában mértek (ez már egy másik felmérés, ebben az EU mind a 28 tagállama szerepelt). Az összes kiadáshoz képest a legtöbbet a szlovák, a német és a lengyel háztartások költötték könyvekre, a legkevesebbet pedig a görögök, a bolgárok és a máltaiak.

 

Forrás: hvg.hu


Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
SZERINTETEK
2019-01-14 19:00:53

Cixin Liu: A sötét erdő (Háromtest-trilógia 2.)

Tovább
HÍREK
2020-03-30 16:52:08

Sorsfordító történetek – Novellaíró pályázat

Tovább

A magyarok 10 százaléka vesz csak rendszeresen a kezébe könyvet.