Magyarország Moszkvában

Önálló magyar standdal, könyvbemutatókkal, műfordítói mesterkurzussal és tematikus programokkal várja az orosz közönséget idén Magyarország a Non/Fiction Nemzetközi Könyvvásáron, Moszkvában.

A 19. alkalommal megrendezett könyvvásár fókuszában az illusztráció, a gyermekirodalom és a gasztronómia áll, ezért kiállítás nyílt az utóbbi évek magyar gyermekkönyv-illusztrációiból, továbbá a rendezvény díszvendége Orosz István Kossuth-díjas grafikus, plakátművész és animációs filmrendező műveiből is. Kozlov Sándor kulturális attasé, Okszana Jakimenko műfordító és Vrabecz Attila szakács pedig a gasztronómián keresztül, egy fotókkal és filmrészletekkel színesített interaktív kerekasztal-beszélgetésen mutatják majd be a magyar irodalom főbb műveit és szereplőit.
A magyar irodalomnak szentelt hét első felében Oroszország legjelentősebb magyar műfordítói tartanak mesterkurzusokat fiatal nyelvész hallgatóknak és műfordító növendékeknek, ráadásul a magyar stand kínálatában az oroszul megjelent szépirodalmi és tényirodalmi köteteken túl számos kortárs gyerekkönyv, művészeti album és történelmi monográfia várja a látogatókat.
A Magyar Intézet szalonjában Töredékek címmel Balla Demeter fényképeiből nyílt kiállítás, amely a nemrég elhunyt Kossuth-díjas fotográfus legnépszerűbb alkotásaiból válogat. A felvételeken magyar írók, költők híres portréi, dolgozósarkainak jellegzetes részletei jelennek meg. A megnyitót műfordítói találkozó követte, ahol a legújabb, oroszul megjelent magyar vonatkozású ismeretterjesztő és szépirodalmi műveket ismerhette meg a közönség. Bemutatták például képregény formájában Omaha Beach on D-Day: Robert Capa fotói a Normandiai partraszállásról című művet, Redő Ferenc emlékiratait, valamint a Magyar mesék című könyvet, amely magyar illusztrátorok rajzaival készült. A magyar irodalom iránt érdeklődő közönség előzetest kapott a jövőre oroszul megjelenő magyar könyvekből is.

Forrás: MTI


tovább ►
ISBN: 9789632799223
Megjelenés: 2017-06-23
méret: 215 mm x 168 mm x 13 mm
vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789632797922
Megjelenés: 2013-03-05

OROSZ ISTVÁN

Tovább
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
SZERINTETEK
2019-01-14 19:00:53

Cixin Liu: A sötét erdő (Háromtest-trilógia 2.)

Tovább
HÍREK
2020-03-30 16:52:08

Sorsfordító történetek – Novellaíró pályázat

Tovább

A magyar könyvek Oroszországban.