Lezajlottak a magyar érettségi írásbeli vizsgák

A barátságkutatásról szóló szövegértési feladatsor, míg a műelemző feladatok között József Attila és Szabó Lőrinc versei, illetve Balázs Béla meséje szerepelt az idei középszintű magyar írásbeli érettségin.

A középszintű magyar érettségi első részében a diákoknak egy szövegértési feladatsort és egy rövid szövegalkotási feladatot kellett megoldaniuk a rendelkezésre álló 90 perc alatt. Az értelmezendő szöveg 700-1000 szóból állt és a „barátságkutatásról” – a barátság születéséről és fogalmáról – szóló könyvismertető volt, melyben több szociológiai fogalom is szerepelt.
Az érvelési feladatban a diákoknak olyan „újabb igényekhez, szokásokhoz, nemzetközi trendekhez” kapcsolódó ünnepekről kellett
120-200 szavas szöveget kellett alkotniuk, mint a Valentin-nap vagy a halloween.
Akik nem ezt a feladatot választották, azoknak a hivatalos levél formai követelményeivel kellett tisztában lenniük, ugyanis nekik a
helyi önkormányzati képviselőnek kellett levelet írniuk. A levélben meg kellett nevezniük olyan leromlott állapotú épületeket és hiányzó intézményeket, amelyet fejleszteni vagy építeni kellene.
A második feladatsor két műelemzési feladatot tartalmazott, a diákok a tavaly megváltoztatott szabályok alapján azt dönthették el, hogy egy megadott művet elemeznek vagy az összehasonlító műelemzést választják.
Az összehasonlító műelemzést választó vizsgázóknak József Attila Fiatal életek indulója és Szabó Lőrinc Szegénynek lenni s fiatalnak című versét kellett összehasonlítva értelmezni, arra tekintettel, hogy hogyan jelenik meg a generációs életérzés a versekben, hogyan értelmezik a művek az egymásra következő nemzedékek viszonyát és mikét láttatja a két költemény a fiatalok lehetőségeit.
A másik feladat Balázs Béla Mosolygó Tündér Ilona meséje című írásához kapcsolódott, ebben arról kellett 400-800 szóban értekeznie a diákoknak, hogy a novella mely vonásai utalnak arra, hogy nem gyermekeknek szóló, hanem felnőttmeséről van szó.

A diákoknak 150 perc állt rendelkezésükre az esszékérdések megoldására.


Forrás: hvg.hu / MTI


JÓZSEF ATTILA

Tovább
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
SZERINTETEK
2019-01-14 19:00:53

Cixin Liu: A sötét erdő (Háromtest-trilógia 2.)

Tovább
HÍREK
2020-03-26 07:20:05

Kihirdették a 2020-as Libri-díj tízes jelöltlistáját

Tovább

Szabó Lőrinc, József Attila és Balázs Béla – Magyar érettségi 2018.