Le kell töltenie börtönbüntetését a Nobel-botrány erőszaktevőjének

Hiába fellebbezett, nem változott a verdikt: Jean-Claude Arnault, aki miatt elmaradt a 2018-as irodalmi Nobel-díj kihirdetése, két és fél évre börtönbe kell menjen nemi erőszak miatt.

A nemi erőszakért elítélt Jean-Claude Arnault-nak, az irodalmi Nobel-díjat odaítélő Svéd Akadémia egyik volt tagja férjének, a svéd legfelsőbb bíróság kedden elutasította a fellebbezését. Így le kell töltenie a kiszabott büntetést. Jean-Claude Arnault-t, Katarina Frostenson svéd költő- és írónő francia származású férjét tavaly két és fél év szabadságvesztésre ítélték egy nő 2011-ben történt kétrendbeli megerőszakolásáért. Az áldozat egyike annak a 18 nőnek, akiket a Dagens Nyheter című lap egy 2017 végi cikke szerint a kulturális menedzser szexuálisan bántalmazott. A férfi tagadja bűnösségét.
A svéd legfelsőbb bíróság döntései precedensértékűek az alacsonyabb fokú bíróságok számára. A szexuális bántalmazási ügy egyike volt azoknak a botrányoknak, amelyek a Svéd Akadémia munkájának ellehetetlenüléséhez, az aktuális irodalmi Nobel-díj kihirdetésének elmaradásához vezettek 2018-ban.
Arnault a stockholmi kulturális élet prominens figurájának számított és saját rendezvényközpontot működtetett, részben a Svéd Akadémia pénzéből. Felesége, Katarina Frostenson idén távozott a testületből.

 

Forrás: HVG

Fotó: Wikimedia


Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
SZERINTETEK
2019-01-14 19:00:53

Cixin Liu: A sötét erdő (Háromtest-trilógia 2.)

Tovább
HÍREK
2020-03-30 16:52:08

Sorsfordító történetek – Novellaíró pályázat

Tovább

Börtönbe kell vonulnia Jean-Claude Arnault-nak, aki miatt elmaradt a 2018-as irodalmi Nobel-díj kihirdetése.