Kosztolányi a fajvédő?

A Nemzetközi Könyvfesztiválra jelennek meg Kosztolányi Dezső sokat vitatott, kötetben még soha meg nem jelent írásai, melyeket a Tanácsköztársaság bukását követően, 1919 őszétől a radikális nemzeti irányvonalat képviselő Új Nemzedék című napilap munkatársaként írt, illetve annak Pardon elnevezésű rovatának szerkesztőjeként adott közre.

A rovatban megjelenő egyes glosszák névtelenül láttak napvilágot, de Kosztolányin kívül Kádár Lehel, Kállay Miklós, Lendvai István, valamint a kiadvány egyik társtulajdonosa, a katolikus sajtómozgalom vezéralakja, Bangha Béla is publikált a rovatban. Miután a szövegek radikális politikai nézeteket képviseltek, Kosztolányit már életében erősen bírálták szerepvállalása miatt. Noha 1921 augusztusában szakított Bangháékkal, még halálát követően is (évtizedeken át) az életmű fekete foltjaként aposztrofálták ezt az időszakot.

 

 

Száz évvel az első Pardonok megjelenését követően most végre csonkítatlanul olvashatjuk a hírhedtté vált cikkeket, melyeket a kiadványt közreadó Osiris Kiadó munkatársai történelmi–filológiai jegyzetekkel láttak el. A kötetet a Kosztolányi Dezső élete című nagymonográfia szerzője, Arany Zsuzsanna szerkesztette, illetve látta el bevezető tanulmánnyal és jegyzetapparátussal; a lektorálást pedig Bónus Tibor végezte.


KOSZTOLÁNYI DEZSő

Tovább
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
SZERINTETEK
2019-01-14 19:00:53

Cixin Liu: A sötét erdő (Háromtest-trilógia 2.)

Tovább
HÍREK
2020-03-30 16:52:08

Sorsfordító történetek – Novellaíró pályázat

Tovább

Közreadják Kosztolányi életművének szégyenfoltját.