Körner András kötete nyerte meg a 69. Nemzeti Zsidó Könyvdíj gasztronómia kategóriáját

Körner András A magyar zsidó konyha című könyvének 83 hagyományos magyar zsidó receptet tartalmazó amerikai kiadása végzett a 69. Nemzeti Zsidó Könyvdíj gasztronómia kategóriájának első helyén. Körner az elismerést március 17-én, egy New York-i ünnepi vacsorán veheti majd át, ahol a házigazda Jeffrey Yoskowitz író lesz.

A díjról

Idén először osztottak díjat gasztronómia kategóriában az amerikai Zsidó Könyvtanács által szervezett 69. Nemzeti Zsidó Könyvdíj versenyen. Itt nyert elsőként díjat Körner András A magyar zsidó konyha című könyve, amely a zsidó történelem bemutatásán kívül 83 eredeti receptet is tartalmaz. A Zsidó Könyvtanács értékelése szerint „átfogó és egyedülálló hozzájárulás született a műfajában”.

 

A könyvről a szerző

„Kultúrtörténetet akartam írni, nem pedig a mindennapi főzést-sütést segítő praktikus szakácskönyvet, hiszen olyanból van éppen elég. Ez a kötet a magyarországi zsidó konyha történetén, a regionális és a kulturális különbségeken, a hétköznapok és az ünnepek ételrepertoárján kívül az étkezéskultúra szinte minden más fontos jelenségét is bemutatja, így a falusi és a városi háztartásokat, a zsidó vendéglátóhelyeket, valamint a kóser élelmiszeripart és kereskedelmet. Újdonságai közé tartoznak a török hódoltság alatti zsidó konyhának a maitól sokban eltérő jellegzetességeit bemutató adalékok és a világ első jiddis szakácskönyvének részletes ismertetése – melyről kevesen tudják, hogy Pesten adták ki 1854-ben. A korabeli sajtóbeszámolókra, kortársak visszaemlékezéseire és saját gyűjtésű, 1945 előtti kézírásos receptfüzetekre támaszkodó szöveget közel 200 kép egészíti ki. Előző köteteimhez hasonlóan itt is a témákat elemző szöveg, a számos idézet és a jórészt ismeretlen képanyag egymást kiegészítő együttesével igyekszem a sokféle zsidó társadalmi, vallási csoport mindennapi életét úgy bemutatni, hogy az olvasó betekintést kapjon a valóság sokdimenziós gazdagságába.” 

 

A könyv eredeti és angol fordításának borítója. 

 

A további díjazottakról

A versenyen Pamela S. Nadel amerikai zsidó nőkről írt könyve, Az amerikai zsidó nők: történelem a gyarmati időktől napjainkig kapta a fődíjat.

Robert Alter életműdíjat kapott évtizedes Héber Biblia: fordítás kommentárral című projektjéért.

Két antiszemitizmusról szóló könyv is elismerést kapott. Zsidó oktatás és identitás kategóriában nyert Deborah Lipstadt Antiszemitizmus: itt és most című munkája, és a kortárs zsidó élet és gyakorlat kategóriában lett első Bari Weiss Hogyan kell harcolni az antiszemitizmus ellen című könyve.

A nyertesek az elismeréseket március 17-én, egy New York-i ünnepi vacsorán vehetik át, ahol a házigazda Jeffrey Yoskowitz író lesz.

 

 

 

mindennapkonyv.hu / Jewish Telegraphic Agency


vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789631364224
Megjelenés: 2017-05-31
méret: 240 mm x 198 mm x 28 mm

Körner András

Tovább
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
SZERINTETEK
2019-01-14 19:00:53

Cixin Liu: A sötét erdő (Háromtest-trilógia 2.)

Tovább
HÍREK
2020-03-30 16:52:08

Sorsfordító történetek – Novellaíró pályázat

Tovább

Ez a kötet a magyarországi zsidó konyha történetén, a regionális és a kulturális különbségeken, a hétköznapok és az ünnepek ételrepertoárján kívül az étkezéskultúra szinte minden más fontos jelenségét is bemutatja, így a falusi és a városi háztartásokat, a zsidó vendéglátóhelyeket, valamint a kóser élelmiszeripart és kereskedelmet.