Könyvek helyett pszichohistória

Tudtad, hogy Emich Gusztáv Petőfi, Jókai kiadója, az Athenaeum egykori alapítója volt az első magyar médiamogul és ő alapította az első plázás könyvesboltot Pesten? Sikere titka abban állt, hogy a világ változásaira mindig a megfelelő válasszal állt elő. Az ő szellemében újul meg az Athenaeum Kiadó, mely a jövőben nem az egyes könyvekre koncentrál majd, hanem egymással is párbeszédbe lépő, a világról teljes képét adó tartalmak láncolatát, pszichohistoriát ad ki.

Hogy mi is ez? A kiadó vezetősége szerint a könyv nem önmagában létezik, hanem része egy nagy élményfolyamnak, amelyek közösen egy új minőséget hoznak létre. Egy narratívát arról, hogy milyenek vagyunk, milyenek lehetnénk, hogyan változunk, és hogyan tehetjük élhetővé a környezetünket, hogyan találhatjuk meg helyünket, feladatunkat abban az emberi univerzumban, amelynek milyenségéért mi magunk vagyunk felelősek. Ezt az alapnarratívát, a nagy mögöttes történetet Erik H. Erikson német pszichológus munkássága nyomán és Isaac Asimov halhatatlan felismerései előtt tisztelegve pszichohistóriának nevezik.

 

Az Athenaeum három új szerzővel indítja pszichohistorikus korszakát:

A kortárs magyar szépirodalom egyik legnépszerűbb szerzője Vámos Miklós Töredelmes vallomás című kisprózagyűjteménye jelenik meg a kiadó gondozásában. A rövid (és a könyvben haladva egyre rövidebb) történetek elbeszélője életének legkínosabb, legszégyenteljesebb jeleneteit, élményeit, emlékeit idézi fel.


Krekó Péter társadalomkutató a Tömegparanoia: Az összeesküvés-elméletek és álhírek szociálpszichológiája című munkája egy igazi, brit típusú ismeretterjesztő könyv, arra keresi a választ, hogy az egyes összeesküvés-elméletekben (Nagy-Britanniában Diana hercegnő meggyilkolása, az Egyesült Államokban az ikertornyok kormány általi felrobbantása, Magyarországon a nyugat „gyarmatosító” szándékai) miképp és miért terjedhettek el annyira, hogy a társadalom fele-egyharmada hisz bennük.


Finy Petra Akkor is című regényében egy olyan középkorú asszonyról ír, akit egy napon férje minden magyarázat nélkül elhagy fiatal barátnőjéért. A könyv az elárultság és az elhagyatottság krízisélményét és az életküzdelmek családi feldolgozását tematizálja.


vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789632937489
Megjelenés: 2018-04-16
méret: 124 mm x 22 mm x 183 mm
vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789632937472
Megjelenés: 2018-04-05
méret: 124 mm x 23 mm x 183 mm
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
SZERINTETEK
2019-01-14 19:00:53

Cixin Liu: A sötét erdő (Háromtest-trilógia 2.)

Tovább
HÍREK
2020-03-26 07:20:05

Kihirdették a 2020-as Libri-díj tízes jelöltlistáját

Tovább

Teljes szemléletváltás előtt a magyar könyvszakma?