Könyvbemutató, film, sör – Hamvas Bélára emlékeznek

Hamvas napokat rendeznek péntektől Balatonfüreden. Az 1968-ban elhunyt író, filozófus, esztéta emlékére szervezett kétnapos rendezvényen kötetbemutatóval, kiállítással és filmvetítéssel várják az érdeklődőket.

A Hamvas Béla Asztaltársaság a Balaton-parti városban 17 éve rendezi meg a Hamvas napokat, megidézve a saját korában elhallgattatott írót. Az irodalmár emlékét ápoló társaság által szervezett program nyitónapján, a Tagore sétányon magyar és cseh nyelven olvassák fel az író Fák című esszéjének egy részletét. Ezt követően Hamvas Béla halálának ötvenedik évfordulója alkalmából Szőcs Géza költő, a Hamvas Béla Asztaltársaság tiszteletbeli elnöke emlékezik meg az író-filozófusról. A készülő, Így látták ők című filmből láthat részleteket a közönség a Blaha Lujza Hotelben. A mű tizenkilenc interjút tartalmaz, amelyekben kortársak mondják el személyes élményeiket Hamvas Béláról.

Bemutatják az életműkiadás harmincadik, friss kötetét is. Az Álarc és koszorú című könyv a négy kötetből álló esszésorozat első része, amely az író gyűjteményekből kimaradt esszéit, tanulmányait és előadásait tartalmazza – tette hozzá Cserép László. A valóságban felébredni című kötetet is megismerhetik az érdeklődők, amely az életút átfogó bemutatására vállalkozik fotók, írások és a könyv mellékleteként megjelenő dokumentumfilm segítségével.

A rendezvény második napján emlékséta indul a Koloska völgybe, a Hamvas-hárshoz, ahol Szarvas József színművész idézi meg az írót. Továbbá kiállítás nyílik Levendel László gyűjteményéből a Vaszary Galériában. A tárlaton szereplő művészek jelentős része helyet kapott Hamvas Béla és Kemény Katalin 1947-ben megjelentetett Forradalom a művészetben című, később betiltott és bezúzott könyvében. A kétnapos rendezvény zárásaként Jirí Menzel cseh filmrendező Sörgyári capriccio című filmjét nézhetik meg az érdeklődők, akik ezt követően cseh söröket kóstolhatnak – fűzte hozzá.

 

Forrás: MTI


vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789639240667
Megjelenés: 2017-12-18

HAMVAS BÉLA

Tovább
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2019-05-17 11:39:24

A kilencvenes évek Bibliája – James Redfield: A mennyei prófécia

Tovább
HÍREK
2019-11-21 22:17:45

Megjelent a JCDecaux „Álljon meg egy novellára!” című novelláskötete

Tovább
MINDENNAPI
2020-03-23 09:35:57

8. nap otthon – Paul Hollywood: Kenyér – Reggelire, ebédre, vacsorára

Tovább

Sörrel emlékeznek A bor filozófiája szerzőjére.