Ki akar sztár lenni? – Beszámoló A milliomos szamár című ifjúsági regény bemutatójáról

Gitár szólt, amikor a Nemzeti Táncszínház aulájában a színpadhoz értem. Mosolygós, fiatalok játszottak az összegyűlt különböző korú gyerekekből és kísérőikből álló közönségnek, miközben a színpad szélén már ott állt a meseregény írója, Kertész Edina. A milliomos szamár című ifjúsági regény bemutatóján jártunk a Könyvfesztivál harmadik napján.

Hajba László a kötet illusztrátora és testvérei muzsikálnak.

 

Miután elhallgattak a gitárok, Csapody Kinga, a Manó Könyvek kiadóvezető-főszerkesztője köszöntötte az egybegyűlteket, majd átadta a szót Kertész Edinának, aki elárulta, hogy a regény ötlete akkor fogalmazódott meg benne, amikor az egyik fia az iskolából egy milliomos szamárról készült rajzzal állított haza. Annyira megtetszett neki a karakter, hogy elhatározta, megírja a történetét.

 

Kertész Edina

 

Érdekes volt hallani a pár éves gyerekeket, ahogy arra kérdésre, hogy szerintük miért lett gazdag a csacsi, olyan válaszokat adtak, hogy jól tanult vagy hogy gyűjtött. Edina elmondta, hogy az ő hőse, Robi, úgy lett híres és gazdag, hogy felkerült róla egy videó a Youtube-ra, amit aztán rengetegen megnéztek. Hozzáfűzte, hogy az ő fiai is sokat nézik a Youtube-ot, ahol különböző ismert és kevéssé ismert youtubereket  követnek. Ez inspirálta, hogy egy ilyen sztár történetét mesélje el. Ám az ő hőse karrierje elég korán derékba törik, egy rossz indulatú pletyka miatt, mely szerint szülei megöltek egy tűzoltót. Ezt a történetet az írónő, ahogy a milliomos szamár ötletét a valóságból kölcsönözte, olyannyira, hogy még a két csacsi nevét is meghagyta.

És hogy mi történt Robival, a csacsival, miután mindenét elveszítette? Nos, ehhez már mindenkinek kézbe kell vennie a regényt, de annyit elárulhatok, hogy számtalan bonyodalom után azért végül minden jóra fordul.
A könyvbemutató játékkal folytatódott. Edina játszani hívta a jelenlévő gyerekeket, akik elmutogattak egy-egy közismert regényszereplőt vagy sztárt. Így láthattuk a színpadon megelevenedni az ifjú Harry Pottert és Woody seriffet a Toy Storyból.

 

Kertész Edina és egyik olvasója.


A bemutató utolsó attrakciójaként a szerző színpadra szólította a kötet illusztrátorát, Hajba Lászlót. Csak ekkor derült ki számomra, hogy a színpadon zenélő muzsikusok egyike, a könyv rajzolója, aki Edina kérdésére elmondta, hogy nem tekinte magát sztárnak, ő elsősorban örömet akar okozni rajzaival, majd mesélt arról is, hogy két és fél napig dolgozott azon az egy két másodperces animáción, ami a könyvhöz készült.
Zárásként az írónő a gyerekeket kérdezte arról, hogy ki milyen sztár szeretne majd lenni, ha felnő: így kiderült, hogy soraink közt jövendőbeli énekesek, focisták, dobosok, gitárosok és állatorvosok is ülnek.
A rendezvény megintcsak zenével ért véget, majd a dedikálás után Hajba László az érdeklődő gyerekeknek megtanította, miképp rajzolhatják le ők is Robit, a milliomos szamarat.

 

 Hajba László és egy kislány rajza.

 

H. Nagy Ilka


vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789634036166
Megjelenés: 2019-04-17
méret: 215 mm x 145 mm

Kertész Edina

Tovább
Ez is érdekelhet:

HÍREK
2018-09-06 10:18:21

52 fontos magyar könyv – Nyáry Krisztián szerint

Tovább
HÍREK
2019-11-21 22:17:45

Megjelent a JCDecaux „Álljon meg egy novellára!” című novelláskötete

Tovább
MINDENNAPI
2020-03-23 09:35:57

8. nap otthon – Paul Hollywood: Kenyér – Reggelire, ebédre, vacsorára

Tovább

Kertész Edina A milliomos szamár című kötetének bemutatóján jártunk.