Ken Follett lovagok között

Bár II. Erzsébet királynő születésnapja április 21-én van, de az ünnepet az évszázados hagyománynak megfelelően mindig júniusban, színpompás katonai tiszteletadással ünneplik. Az idei ceremónia előestéjén ismertetett 111 oldalas születésnapi kitüntetési listán 1057 név sorakozik, 71 százalékuk a helyi közösségért végzett állhatatos munkájáért kapta a királynői elismerést.

Az irodalmi élet leghíresebb kitüntetettjei között van Ken Follett, az egyik legsikeresebb kortárs bestseller-író, aki a Brit Birodalom Rendjének parancsnoki címét kapta II. Erzsébet királynőtől. Follett walesi író, aki történelmi kalandregényeket és napjainkban játszódó krimiket ír. Világszerte több mint 100 millió példányban adták el köteteit. Számos regényét megfilmesítették, köztük az 1978-as első sikerkönyvét, a Tű a szénakazalbant is, valamint tévésorozat készült A katedrális valamint Az idők végezetéig című művéből.

A legismertebb kitüntettek között szerepel Emma Thompson, kétszeres Oscar-díjas színésznő, akit a lovagi cím női megfelelőjének számító, a Dame előnév viselésére feljogosító rangra emelt az uralkodó. Emma Thompson az egyetemes filmtörténet egyetlen olyan szereplője, aki színészi játékért és forgatókönyvért is Oscar-díjat vehetett át.
Szintén kitüntették Keira Knightley színésznőt is, aki a Love Actually (Igazából szerelem) című filmben együtt játszott Emma Thompsonnal.

 

Részlet az Igazából szerelem című filmből

 

De lovagi rangot adományozott a királynő két világhírű brit történésznek is, valamint a Liverpool egykori legendás labdarúgójának, majd trénerének, Kenny Dalglish-nek is.

 

Forrás: MTI


Ken Follett

Tovább
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
SZERINTETEK
2019-01-14 19:00:53

Cixin Liu: A sötét erdő (Háromtest-trilógia 2.)

Tovább
HÍREK
2020-03-30 16:52:08

Sorsfordító történetek – Novellaíró pályázat

Tovább

Ken Follett a Brit Birodalom Rendjének parancsnoka – díjak II. Erzsébet születésnapja alkalmából.