Kehlmann Esterházyt plagizált? – A Könyvfesztivál első napja

Tegnap megnyílt a könyvfesztivál, és az ünnepélyes megnyitók után a fesztivál díszvendégét, Daniel Kehlmann kérdezték, köszöntötték, majd átvette a Budapest Nagydíjat. Beszámolónk a Könyvfesztivál első napjáról.

Lévai Balázs a beszélgetés kezdetén a szerzőt gyerekkoráról és íróvá válásáról faggatta. A könyvek és a történetek Kehlmannt már gyerekkorában magával ragadták. Írni fiatalon, tizenkét-tizenhárom évesen kezdett. Nem használ számítógépet, hanem tollal és papírral dolgozik, mert ez segíti, hogy ne kalandozzon el a figyelme, és az írásra tudjon koncentrálni. Könyvről könyvre próbálja a határait tágítani, a Tyll esetében nagy kihívást jelentett számára, hogy a falusi életről írjon. Mindig városban élt, és keveset tudott arról, hogy milyen lehet vidéken felcseperedni. Talán az olvasóknak nem tűnik nagy kihívásnak, de ő hétszer írta át ezt a részt a regényben.
A beszélgetés során a nemzeti identitásra és nacionalizmusra terelődött a szó. Kehlmann szerint hatalmas erő rejlik ebben a fikcióban. Mert, ha jobban megvizsgáljuk, kiderül, hogy az egész csak kitaláció, egy történet arról, hogy kik vagyunk. Amint ez a politikában is megjelenik, akkor mérgezővé válik.

 

Daniel Kehlmann és Lévai Balázs közös szelfit készít a pódiumbeszélgetés után 


Kehlmann Lévai Balázs kérdésére beszélt arról, hogy könyvei szerkezete hogyan alakul ki. Egyrészt előre eltervezi, hogy mi miképp lesz, másrészt írás közben is formálódik a struktúra. Ennek kapcsán beszélt arról, hogy amikor ír, bízik az olvasóiban. Olyan olvasókat képzel el, akik megértik majd az utalásokat, a mű minden rétegét.
F című regény középső, egy családfát dekonstruáló (a könyvről a cikkünket itt olvashatjátok) részét olvasva Lévai Esterházy Péter Harmonia Caelestisének a hatását vélte felfedezni. Kehlmann nevetve elismerte, hogy inspirálta a szöveg írásakor Esterházy, azaz omázsként illesztette be a könyvbe, vagyis lopta az ötelet... Mentségére elmondta, hogy nála azért másképp épül fel ez a rész.

Kehlmann Dragomán György Máglya című regénye kapcsán elmondta, hogy A fehér királyhoz hasonlóan remekműnek tartja, Dragománt pedig saját generációja egyik legjobb írójának.

A pódiumbeszélgetés után Darvasi László köszöntötte a fesztivál díszvendégét. Beszédében ironikus szavakkal utalt a hazai politikái helyzetre, a kormánypropagandára, majd Kehlmann munkásságát, műveit méltatta. Tudatos, humanista íróként jellemezte, akinél az olvasó biztonságban érezheti magát. A laudációt követte a Budapest Nagydíj átadása, melyet Gál Katalin, a könyvfesztivált szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése elnöke és Nagyné Varga Melinda, a fővárosi önkormányzat kulturális főosztályvezetője adott át.

 

Daniel Kehlmann fotósok gyűrűjében


Lévai Balázs

Tovább

DARVASI LÁSZLÓ

Tovább

Daniel Kehlmann

Tovább
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
SZERINTETEK
2019-01-14 19:00:53

Cixin Liu: A sötét erdő (Háromtest-trilógia 2.)

Tovább
HÍREK
2020-03-30 16:52:08

Sorsfordító történetek – Novellaíró pályázat

Tovább

Lévai kérdezett, Darvasi laudált, Kehlmann jött, látott és győzött.