Jelentősen csökkentek az írók bevételei

Drámai módon csökkentek az írók bevételei az elmúlt öt évben az Egyesült Államokban – derült ki az Authors Guild felméréséből.

A The Guardian hasábjain hosszú cikk jelent meg az Authors Guild felméréséről, melyet a szakmai céh 14 másik írószervezet tagságának bevonásával, több mint ötezer szerző részvételével készített el. A felmérés alapján az írással kapcsolatos munkákból származó átlagjövedelem 2017-ben 6 080 dollárra esett vissza, ami 42%-kal volt kevesebb, mint 2009-ben. Különösen rosszul jártak a szépírók, az ő jövedelmük 2013-tól 43%-kal csökkent, és jelenleg több mint 50%-kal alacsonyabb mint 2009-ban.
Az Authors Guild szerint a szépírók jövedelmének csökkenése „komoly aggodalmakat vet fel az amerikai irodalom jövőjével kapcsolatban, hisz így olyan könyveket írnak, amelyek nemcsak tanítják, inspirálják és növelik az empátiát az olvasókban, hanem segítenek meghatározni, hogy merre tart ma Amerika.”.
„Ha elszegényednek egy nemzet szerzői, akkor szegényebbek lesznek az olvasók is” – mondta James Gleick, a Authors Guild elnöke. Richard Russo alelnök pedig azt hangsúlyozta, hogy „nem is olyan régen elkötelezett, tehetséges szerzők érvényesülhettek, és munkájukkal óriási mértékben hozzájárultak az ország kultúrájához és a művészetéhez. Ám, ez ma már nem így van a legtöbb szerző esetében, különösen azoknál, akik most kezdik pályájukat.”
Az életrajzíró TJ Stiles szerint, aki többek közt Jesse Jamesről is írt biográfiát: „A szegénység a cenzúra egyik formája. Az írás erőforrásokat igényel, és extra költségeket ró a szerzőre.

 

Papír és ceruza nem elég ahhoz, hogy valaki szépíróvá váljon.


A felmérés kimutatta, hogy még azok is, akik teljes munkaidőben írással foglalkoznak, több munkát kénytelenek végezni ahhoz, hogy elegendő pénzt szerezzenek a megélhetésükhöz. A teljes munkaidőben írással foglalkozó szerzők mindössze 21%-a él a könyveiből származó jövedelméből, ezért a többség kénytelen más forrásból biztosítani bevételét. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy a szépírók ma ritkábban írnak és publikálnak könyveket, mint pár évvel korábban, ráadásul, mivel figyelmüket meg kell osztaniuk az írás és más munkák közt, így nagy valószínűséggel az elkészült művek minősége is rosszabb.
A felmérés egyetlen bizakosdára okot adó pontja a self-publishing formában publikáló szerzőkről szól, akiknek jelentősen, 95%-kal növekedtek könyveik után a bevételeik 2013 és 2017 között,  de bevételeik még mindig 58%-kal elmaradnak azoknak a szerzőknek a jövedelme mögött, akik hagyományos módon, könyvkiadók közreműködésével publikáják köteteiket.
A válság okaként az Authors Guild képviselői az „Amazon növekvő dominanciáját” jelölték meg. Ugyanis a kereskedőcég arra kényszeríti a kiadókat, hogy növeljék az árrést, akik az így keletkező veszteségeiket úgy minimalizálják, hogy kevesebbet fizetnek a szerzőknek. Az okok közt arról beszéltek, hogy a kiadók a kevésbé ismert írók rovására inkább bestseller szerzőkre koncentrálnak, valamint további problémaként említették az ebookokat sújtó 25%-os adót.
„Az Amazon, de a Google, a Facebook és minden más cég, aki belép a tartalmi üzletbe, leértékeli azt, ami az írói műhelyekben készül” – mondja Russo. „Ha még a legtehetségesebb szerzők sem engedhetik meg maguknak, hogy írjanak, ki fog adni tartalmat?
A felmérés nemcsak az Egyesül Államokban uralkodó állapotokat tükrözi, ugyanis hasonló eredményre jutott egy, az Egyesült Királyságban készült 2018-as kutatás, mely szerint a professzionális írók átlagjövedelme 2005 óta 42%-kal csökkent 10 500 font alatti értékre, ami jóval a 15 269 fontos minimálbér alatt van.

 

Forrás: The Guardian


Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2018-06-27 09:37:48

Budapest Book Pride – Könyvek homoszexualitásról és LMBTQ emberekről

Tovább
HÍREK
2020-02-26 09:32:27

Kihirdették az Aegon Irodalmi Díj 2020-as rövidlistáját

Tovább
HÍREK
2020-04-01 15:28:45

Indul a Lázár-napló! – Bíró Szabolcs középkorijárvány-híradója

Tovább

Komoly aggodalmakat vet fel az irodalom jövőjével kapcsolatban a szerzők elszegényedése.